Vítáni jsou hlavně lékaři na penzi a zdravotní sestry, i když působí mimo obor. Nemocnice pro jistotu „mobilizují zálohy”

Tomáš Skřipský 2020-10-22 07:53:00

CHOMUTOV/KADAŇ (tos) — S žádostí o pomoc se na zdravotnickou i nezdravotnickou veřejnost v souvislosti s epidemiologickou situací obracejí všechny nemocnice v našem regionu. Zájem je především o lékaře a zdravotní sestry na odpočinku či působící mimo obor, ale nemocnice sháněly i pracovníky jiných profesí. Těch se už přihlásil dostatek, ale zájem o zdravotnické profese trvá.

Jako první výzvu k dobrovolníkům zveřejnila v pondělí minulého týdne Nemocnice Kadaň. Ve středu se k ní připojila i Krajská zdravotní, zastřešující Nemocnici Chomutov a další čtyři velká zdravotnická zařízení v kraji. „Prioritou všech našich zaměstnanců je zachovat nepřetržitý provoz nemocnice, stejně jako v jarním období. Chtěli bychom touto cestou oslovit vás, kteří můžou pomoci nemocnici s péčí o pacienty. Obracíme se na zdravotníky, zvláště na zdravotní sestry, které své povolání nyní aktivně nevykonávají, zda by se na nějaký čas k této užitečné a potřebné práci vrátily.

Obracíme se také na všechny bývalé zdravotníky, např. aktivní důchodce, kteří by mohli pomoci. I člověk, který není lékař, medik nebo zdravotní setra může být pro nemocnici v této době velmi užitečný. Uvítáme pomoc i na pozici kuchař, uklízečka, vrátná, řidič, sanitář, ošetřovatel nebo hlídka u vstupu do nemocnice,” uvedl v pondělí minulého týdne ředitel Nemocnice Kadaň Petr Hossner. Už za tři dny nemocnice informovala, že zájem o nezdravotnické profese byl ohromný a všechna místa jsou obsazena.

„V tuto chvíli máme již obsazené všechny pozice obslužného charakteru. Nadále žádáme o pomoc zdravotníky tj. lékaře, všeobecné sestry a další zdravotnický personál s kvalifikací. Vaše nabídky posílejte se životopisem na e–mailovou adresu benesova@nemkadan.cz, případně můžete volat 474 944 550,” upřesnil ředitel.

Podobně výzvu formulovala Krajská zdravotní, která dobrovolníky v Chomutově přijímá na telefonech 474 447 566 a 474 447 395 nebo na e–mailech Alena.Bezaniukova@kzcr.eu a Anna.Mala@krcr.eu. I v tomto případě trvá zájem o zdravotnické profese, dobrovolníků–nezdravotníků je dost.

Společnost Krajská zdravotní v minulých dnech vyhlásila výzvu také dárcům krevní plazmy, kteří už onemocnění COVID–19 prodělali. I v tomto případě byl zájem veliký, ale pro trvalý nedostatek zájem o plazmu vyléčených dále trvá. Předpokladem darování je: trvalý pobyt v ČR, platné zdravotní pojištění, věk 18–60 let, hmotnost alespoň 60 kg celkově dobrý zdravotní stav úplné uzdravení z koronavirové infekce a minimálně 14denní odstup od uzdravení, eventuálně ukončení izolace Plazmu od dárce, který prodělal infekci novým koronavirem, lze za určitých indikací podat pacientovi s velmi těžkým průběhem nemoci COVID–19. „Vzhledem k větší pravděpodobnosti tvorby dostatečného množství protilátek proti novému koronaviru upřednostňujeme dárce plazmy, u nichž onemocnění COVID–19 proběhlo s jasnými klinickými příznaky, kterými je horečka, bolest kloubů a svalů apod. Lidé bez příznaků či jen s velmi lehkými příznaky si podle současných znalostí obvykle nevytvoří protilátky v dostatečném množství pro léčbu pacientů s COVID–19,” upřesnil požadavky primář ústeckého transfúzního oddělení Jiří Masopust.

Dárci krevní plazmy mohou kontaktovat Transfúzní oddělení Krajské zdravotní — Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, na e–mailové adrese UL-Darci@kzcr.eu nebo telefonním čísle 477 113 468.

Napsal(a): Tomáš Skřipský

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video