Policisté odhalili producenty a distributory pervitinu, obviněni jsou čtyři lidé. Výrobce drog zadrželi přímo při jejich vaření

2020-10-28 09:25:00

CHOMUTOVSKO (tz, tos) — Další případy výroby a distribuce pervitinu na Chomutovsku objasnili v závěru předminulého týdne kriminalisté z oddělení „TOXI“. Během dvou dní provedli dvě domovní prohlídky, zadrželi několik osob a padla celkem čtyři obvinění.

„Nejstarším z obviněných je 52letý Chomutovan, který měl nejméně po dobu půl roku distribuovat na Chomutovsku metamfetamin známý jako pervitin,“ informovala okresní policejní mluvčí Miroslava Glogovská.

Drogu, kterou zřejmě sám také užívá, měl muž podle kriminalistů získávat vlastní výrobou. Potřebné komponenty měl nakupovat v Chomutově, léky s obsahem pseudoefedrinu si pak měl obstarávat v zahraničí. Kriminalisté měli tohoto muže v hledáčku už delší dobu a minulý týden spustili akci. Při té byl dotyčný hodinu po půlnoci spolu s dalším podezřelým a jejich družkami zadržen. Došlo k tomu v prostorách rodinného domu v obci na Chomutovsku, kde právě v tu chvíli probíhala výroba metamfetaminu.

„Policisté na místě zajistili kompletní zařízení varny pervitinu včetně chemikálií. Kromě uvedeného 52letého muže nalezeného v zahradním domku byl na pozemku u domu zadržen i jeho 44letý spoluobviněný schovávající se v trávě. Ten měl podle dosavadních zjištění po předchozí dohodě svou nemovitost poskytnout zmíněnému muži právě za účelem výroby této zakázané látky,“ popsala mluvčí.

Starší muž není v oboru výroby a disribuce drog žádným nováčkem, z řady jeho záznamů v trestním rejstříku se tři týkají právě drogové kriminality. V této souvislosti má za sebou i nepodmíněný trest odnětí svobody, z jehož výkonu byl propuštěn v roce 2018. Tento recidivista byl třetí říjnovou sobotu z podnětu vyšetřovatele umístěn do vazební věznice. Za trestný čin nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy mu vzhledem k jeho opakování hrozí až deset let za mřížemi. Majitel rodinného domu, který měl k výrobě pervitinu napomáhat poskytnutím zázemí, byl obviněn ze stejného trestného činu. V jeho případě by soud mohl uložit trest odnětí svobody v rozmezí jednoho roku až pěti let.

Další objasněný případ se týká distribuce pervitinu dvěma osobami z Chomutova. Kriminalisté z trestné činnosti obvinili 37letého muže a jeho 28letá přítelkyni. Ti měli podle vyšetřovatele zmíněnou drogu distribuovat nejméně od listopadu loňského roku, a to většinou přímo v místě jejich bydliště v Chomutově. Policisté mají zmapovány desítky případů prodeje pervitinu těmito osobami jeho uživatelům.

K zadržení uvedeného muže a ženy došlo také předminulý týden. „Po provedení domovní prohlídky a dalších úkonů bylo proti dotyčným zahájeno trestní stíhání. Obviněni jsou rovněž z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami. Za mříže je soud v případě odsouzení může poslat až na pět let. Vyšetřování obou případů nadále pokračuje,“ uzavřela Miroslava Glogovská.

Pod foto: Zařízení drogové varny, které policisté zabavili v rodinném domě na Chomutovsku. Foto: Policie ČR

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video