Přátelé a sportovci věděli jste...?

Lucie Steklá 2020-12-08 14:22:00

Z historie našeho Městského zimního stadionu Louny.

Do roku 1964 se hokej v Lounech hrál na přírodním ledě, kluziště bylo vždy v zimě vybudováno na Letním cvičišti. Na počátku šedesátých let přivezl Miroslav Šubrt, rodák z nedalekého Vlčího u Loun, dlouholetý místopředseda LIHG, ze své cesty z Kanady, podklady pro stavbu umělé ledové plochy s využitím polyetylenových trubek. V Lounech našel pochopení a v letech 1960 až 1964 byl, převážně brigádnickou pomocí hokejových nadšenců, vybudován odkrytý zimní stadion s umělou ledovou plochou, který byl slavnostně uveden do provozu 2. ledna 1965. Použitou technikou (tj. vytvoření plochy, na které jsou položeny polyetylenové trubky pouze v písku) byly Louny vůbec prvním zimním stadionem nejen v rámci tehdejšího Československa, ale v celé střední Evropě. Tento způsob se plně osvědčil a po Lounech pak následovala další města jako např. Lovosice, Soběslav atd. K zastřešení lounského zimního stadionu došlo až v letech 1983 až 1985. Také jeho střecha je určitou kuriozitou, protože hlavní střešní nosníky jsou tvořeny z nosníků rozebraného tramvajového mostu přes Vltavu v Praze-Tróji. Sérií dobových fotografií se vracíme k těmto dnes již historickým událostem. 

,,Pokud máte někdo jiné staré fotografie našeho zimního stadionu a sportovní haly, prosím vložte nám je do komentáře na facebookové stránce Lounská správa sportovních areálů. Děkujeme!,“ řekl Radek Příhoda Radek, ředitel organizace.


Napsal(a): SSZML

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video