Kraj chtěl vypsat nové výběrové řízení na ředitele galerií v Lounech a Litoměřicích. Po jednání rady se ale zatím nic nemění

Lucie Steklá 2020-12-09 14:30:56

Za novou ředitelku, která ji „probrala ze zimního spánku” a vedení města s ní navázalo spolupráci, a ve funkci je přitom teprve tři měsíce, se postavila lounská radnice i spolek Sýkora 2020. Nové vedení Ústeckého kraje se chtělo ,,podívat" na tři výsledky výběrových řízení - galerie v Lounech a Litoměřicích a muzea v Teplicích.

Louny (lus) Od září vede lounskou Galerii Benedikta Rejta (GBR) nová ředitelka. Na základě řádného výběrového řízení Kateřinu Melenovou do funkce jmenovala rada Ústeckého kraje. 

,,Jsme galerie moderního umění, spravujeme mimořádnou sbírku uměleckých děl a výjimečný konvolut obrazů Emila Filly. Dalšími tématy jsou avantgardní architektura Loun a krajina Českého středohoří. Od těchto témat se nebudeme odchylovat. Skýtají nepřeberné množství variant přístupů pro oslovení nových návštěvníků i pro širokou mezioborovou spolupráci. Začínáme psát novou kapitolu, která chce vzdát hold zakladatelům i všem, kteří Galerii tvořili. Zvažujeme obnovení Klubu přátel umění i spolupráci se všemi, kteří dnes tvoří kultur-ní život města,,“ uvedla krátce po nastoupení do funkce v rozhovoru pro Lounský Press Kateřina Melenová.

Velké plány o rozvoji galerie a spolupráci s dalšími institucemi jsou ale nyní ohroženy. Nové vedení Ústeckého kraje se krátce po svém zvolení vyjádřilo, že chce opět vypsat nové výběrové řízení na místo ředitele GBR. V návaznosti na tyto informace se k vedení kraje obrátil v minulých dnech lounský starosta Pavel Janda. ,,Obracím se na vás v záležitosti Galerie Benedikta Rejta v Lounech. Zachytili jsme zprávu o tom, že zvažujete na pozici ředitele vyhlásit opětovný konkurz. Jak víte, pozici ředitelky nyní teprve třetí měsíc vykonává paní Kateřina Melenová, která uspěla v konkurzu a vystřídala dlouholetou ředitelku Alici Štefančíkovou. Po několika letech “zimního spánku”, kdy GBR nebyla příliš aktivní, pořádala naprosté minimum akcí a mnozí občané naše-ho města ani nevěděli, že zde tato významná organizace Ústeckého kraje sídlí, si dovoluji již nyní konstatovat, že se s osobou nové ředitelky blýská na lepší časy. První kroky paní Melenové a její představené plány totiž dávají naději, že se z pokladů ve sbírkách GBR bude těšit i někdo jiný než zaměstnanci GBR,“ uvádí starosta v dopise. Současně neskrývá překvapení nad úmyslem opětovného vyhlášení konkurzu. ,,Mohu se jen domnívat, že je to způsobeno tím, že výběrové řízení probíhalo ve stejnou dobu jako jiné, mediálně sledované konkurzy. Město Louny bylo ve výběrové komisi zastoupeno osobou místostarosty Vladimíra Antonína Honse, který v průběhu jednání komise nezaznamenal nic, co by mohlo výběr paní Melenové zpochybnit,“ dodal.

Podle svých slov lounský starosta nezaznamenal, až na kritiku konání konkurzu od lidí z okruhu bývalé paní ředitelky, žádné pochybnosti o obsazení funkce osobou paní Melenové. ,,Laická i odborná veřejnost, zcela jistě nejen, města Louny se těší na spolupráci s novou ředitelkou nebo třeba jen “po letech skutečně funkční a otevřenou galerii“. Domnívám se, že by GBR ani její ředitelka neměly být spojovány s jinými konkurzy, které by snad mohly budit jisté pochybnosti,“ uzavřel starosta svůj dopis s vírou, že K. Melenová dostane čas potřebný k tomu, aby mohla dokázat, že její koncepce vedení GBR má šanci posunout nejen galerii, ale i naše město a náš kraj .

Podporu ředitelům galerií v Lounech a Litoměřicích a ředitele teplického muzea vyjádřil také spolek Sýkora 2020.

,,Vážený pane hejtmane,  tímto dopisem bychom se rádi vyjádřili k Vašemu prohlášení, které se týká tří konkurzů do krajských galerií a muzeí, kdy jste zpochybnil jejich průběh a výběr nových ředitelů. Nevidíme do zákulisí konkurzních řízení, nechceme ani hodnotit situaci v Regionálním muzeu v Teplicích a Severočeské galerii výtvarného umění v Litoměřicích. Dotýká se nás ale situace v Galerii Benedikta Rejta v Lounech. Členy spolku Sýkora 2020 jsou příznivci výtvarného umění. Velká většina z nás žije a pracuje v Lounech. Galerii Benedikta Rejta považujeme za instituci velkého významu, a to nejen z hlediska architektury, ale i pro její rozsáhlou a jedinečnou sbírku uměleckých děl. Měla by být chloubou Ústeckého kraje, místo toho se stala uzavřeným temným hradem. Bohužel v minulých letech byl přístup Ústeckého kraje ke Galerii Benedikta Rejta a zájem o ni z našeho pohledu nedostatečný. Se znepokojením jsme sledovali několikaleté uzavření galerie kvůli havarijnímu stavu budovy, který nebyl dodnes uspokojivě vyřešen ani vysvětlen. Dlouhodobě jsou badatelům nepřístupné sbírky. Galerie pod bývalým vedením rezignovala na edukační a výstavní činnost, příkladem je několik let se neobměňující výstava a naprosté minimum akcí pro veřejnost. Výběrové řízení na ředitele Galerie Benedikta Rejta vyhrála paní Kateřina Melenová, která vystřídala Alici Štefančíkovou. Mgr. Melenová je lounská rodačka, která ale donedávna profesně působila mimo Ústecký kraj. Veřejně deklarovala, že galerii pozvedne a přivede do ní návštěvníky. Bohužel neměla dostatek času svoji vizi realizovat. Uvítali bychom, kdyby dostala šanci svoje nápady uskutečnit, a pokusila se tak z Galerie Benedikta Rejta opět vybudovat respektovanou instituci jak v očích běžných návštěvníků, tak v odborných kruzích. Prvním krokem ke zlepšení vnímání galerie byla změna stylu prohlídek, práce na nových webových stránkách a prezentace na sociálních sítích. Tato připomínka se může jevit jako marginální vzhledem k tomu, že se v dnešní době jedná o zcela běžné informační kanály, za bývalého vedení však vůbec nefungovaly. Vážený pane hejtmane, rádi bychom Vás i Vaše kolegy v krajské radě požádali, abyste své pohnutky k vypsání konkurzů do všech tří institucí zvážili/přehodnotili. Váš krok může ještě více prohloubit stagnaci a úpadek Galerie Benedikta Rejta v Lounech, což si rozhodně nezaslouží," uvedla v dopise hejtmanovi Jolana Planičková za spolek.     

Ředitele teplického muzea Zdeňka Matouše radní Ústeckého kraje ve středu 9. prosince odvolali. Potvrdil to mluvčí hejtmanství Martn Volf. Pod řediteli v Lounech a Litoměřicích zatím ,,ředitelské židle drží". „Obě  ředitelky zůstávají ve svých funkcích. Kraj o jejich odvolání v současné chvíli neuvažuje,“ řekl Volf.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video