Skejťácká komunita v našem městě stále žije! Na ježdění vyhledává alternativní prostory

Hedvika Mašková 2021-03-08 11:00:00

Můžete je zahlédnout, jak se prohánějí po sídlišti, skáčou přes překážky nebo zkoušejí nejrůznější triky a parádičky. Řeč je o skejťácích, jejichž komunita v našem městě i přes nepříznivé podmínky stále žije. Již delší dobu však volá po lepším zázemí, novém skateparku. Stav současného je nevyhovující, a proto si mladíci na prknech musí hledat jiná možná místa k tréninku.

,,Skatepark pod Nákladní ulicí navštěvujeme každý den. Jelikož je ve špatném stavu – prohloubeniny v rampách, díry v betonovém povrchu – zadržuje se tam voda. Někdy musíme dlouho čekat, než se vypaří, abychom tam mohli jezdit,“ vysvětlili nám žatečtí skejťáci Ondra, Woody a Radek, na které jsme narazili minulou sobotu na příjezdové cestě pro zásobování u prodejny Tesco v Žatci, kde dokola neúnavně zkoušeli pokořit zákony gravitace. 



Někdy si chodí zajezdit na náměstí Poperinge nebo na cyklostezku kolem Ohře. Občas se ale setkávají s nevolí místních obyvatel, kteří podle nich nemají obecně skejťáky příliš v lásce. ,,Berou nás jako vandráky, kteří jezdí po ulici a dělají hluk. Osočují nás, že děláme na skateparku nepořádek, a proto si nový ani nezasloužíme. Odpadky na rampách ale odhazují lidé, kteří tam chodí jen posedávat. Vždyť my jsme si dokonce skatepark sami uklízeli! Měli jsme tam košťata, která nám ale někdo rozlámal a zahodil,“ bědovali mladí vyznavači skatebordingu a nadto dodali: ,,Nedává přeci smysl, abychom si dělali na skateparku nepořádek. Vždyť bychom v něm potom sami jezdili. Kromě nás tam chodí také lidi, kteří jezdí na koloběžkách a BMX kolech. Ale i ti už radši jezdí jinde, protože se jim kolikrát stalo, že na skateparku píchli kolo. Je to velká škoda, protože je v Žatci hodně jezdců.“



Dle jejich slov čítá jádro žatecké skejťácké komunity zhruba dvacet členů. ,,Za lepšími skateparky jezdíme do Kadaně nebo do Chomutova. V Žatci je však mnoho mladších skejťáků než jsme my, kteří mají opravdu talent, ale rodiče jim třeba do okolních měst jezdit nedovolí. I vůči nim nás mrzí, že zde nemají pro svůj koníček lepší zázemí,“ seznámili nás se situací zdejší skateři.



Vybudování nového skateparku na stávajícím místě pod hradbami dostalo od zastupitelů po dlouhodobých debatách a odkladech v loňském roce zelenou. ,,Minulou středu proběhla se zástupci města a architekty z pražského studia Unicorn/Unicron, kteří se zabývají začleňováním skateparků a volnočasových hřišť do veřejného prostoru ve městech, videokonference. Představeny byly první myšlenky, kudy by se měla lokalita ubírat,“ prozradil nám Daniel Nociar ze spolku Občasné sdružení, jehož členové stáli před třemi lety za zrodem petice, jenž žádala vybudování nového skateparku odpovídajícího současným trendům a jeho zachování na současném místě, které je nejenom tradiční, ale svým situováním v centru města také jedinečné. Petice předložená městu čítala přes 500 podpisů.

Popiska foto:
Mají prkno přišroubované k podrážkám, nebo snad popírají zákony gravitace? O tom, že skejt je stále „in“ nás přesvědčuje žatecká komunita skateboardistů různých věkových skupin, která v našem městě vyhledává větší plochy s nějakými obrubníky, schody, se zábradlím nebo s lavičkami. Skatepark pod Nákladní ulicí je pro ně totiž kvůli svému špatnému stavu nevyhovující a hlavně nebezpečný. Skejťáci Radek, Woody a Ondra (na fotografii zleva), na které jsme v sobotu narazili na příjezdové cestě pro zásobování u hypermarketu Tesco, nám mile rádi zapózovali a jednotně předvedli základní skateboardový trik ,,ollie”. Všichni tři ho zvládli na jedničku.    

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video