Chomutov už má plán, jak doplnit vodu v Kamencovém jezeře. Renovace areálu světového unikátu pokračuje

Soňa Šímová 2021-03-13 08:52:00

CHOMUTOV (soš) — Celosvětový unikát, kterým je Kamencové jezero v Chomutově, již třetím rokem prochází kompletní renovací areálu. Tu nezbrzdila ani probíhající pandemie a projekt s rozpočtem kolem sta miliónů korun tak bude v dílčích investicích pokračovat i letos. V plánu je také řešení ubývající vody v jezeře, na kterou návštěvníci poukazují posledních několik let.

Investice do Kamencového jezera a jeho okolí budou letos a pravděpodobně i v následujících letech tvořit významný podíl celkového investičního rozpočtu. Celková revitalizace Kamencového jezera má přímou vazbu na dokončenou architektonickou soutěž, která proběhla v roce 2018 a počítala s realizací do deseti let.

„Dle své povahy by se daly investice rozdělit na jednotlivé ucelené části: Investice do nových vstupů a vjezdů do areálu Kamencového jezera včetně dopravní a provozní infrastruktury (Přemyslova ulice, Mostecká ulice a vstup směrem na Otvickou pláž); odbahnění části Kamencového jezera (Otvická pláž) a řešení dopuštění hladiny jezera; investice do vnitřního areálu; zahájení prací v ulici Přemyslova a Mostecká,“ vyjmenovala tisková mluvčí magistrátu města Chomutov Veronika Říhová.

V ulici Přemyslova bude celá plocha před vstupem do areálu Kamencového jezera nově tvořena jako pěší zóna, tzv. Kamencové náměstí. Zahrnovat bude parkoviště, průjezdnou komunikaci s chodníky a veřejné prostranství před vstupem. Komunikace i chodníky jsou navrženy z kamenné dlažby, stávající parkoviště bude zrekonstruováno. Celkem zde bude k dispozici 143 parkovacích stání, která budou tvořena štěrkovým trávníkem. Na ploše Kamencového náměstí je též navržena fontána, náměstí je doplněno velkým množstvím mobiliáře. Stávající objekt pokladny bude zachován, vstup do areálu však bude zajištěn prostřednictvím nově postaveného vstupního objektu, kde se bude nacházet pokladna pro areál i pro letní kino. Součástí bude i sociální zázemí pro obsluhu a návštěvníky areálu, taktéž budou ze strany Kamencového náměstí přístupné uzamykatelné kóje pro kola.

Jednotlivá dílčí řešení mají vazbu na strategický dokument Plán přizpůsobení města Chomutova na změnu klimatu. Konkrétně se v rámci této investice řeší hospodaření s dešťovou vodou, a to formou intenzivní zelené střechy s akumulační schopností na vstupním objektu, výměnou nepropustných zpevněných povrchů za propustné (štěrkový trávník za původní asfalt na parkovišti) a vybudováním retenční nádrže, do které bude svedena dešťová voda z Kamencového náměstí. Zadržená voda bude použita k zálivce okolní zeleně. Projekt také nezapomíná na odpadové hospodářství, v jižní části pěší zóny budou v chodníku osazeny 4 podzemní kontejnery pro komunální odpad.

V rámci vstupu z Mostecké ulice je navržen nový vstupní objekt do kempu Kamencového jezera. V tomto objektu bude umístěna recepce a vrátnice v přímé návaznosti na vjezd a vstup (stávající recepce bude využita jako provozní budova kempu). Součástí vstupního objektu kempu je sociální zázemí pro návštěvníky kempu i Kamencového jezera se samostatnými vstupy. Dále jsou zde umístěny šatny, sprchy, WC, sklady a kanceláře zaměstnanců údržby areálu a v neposlední řadě také pokladna a půjčovna vybavení minigolfu. I u tohoto objektu je hospodaření s dešťovou vodou řešeno prostřednictvím extenzivní zelené střechy.

Mezi objekty restaurace „Kamenčák“ a Aquasvět bude vybudována pěší zóna navazující na prostor před Aquasvětem a tvořící nový vstup pro návštěvníky Kamencového jezera. Na této pěší zóně bude vybudována samoobslužná pokladna s úložnými boxy na kola a sociálním zázemím pro návštěvníky. Pěší zóna bude v areálu jezera navazovat na vnitřní cestní síť.

Ze stávajícího parkoviště u Aquasvěta, kde budou doplněny dvě řady nových parkovacích míst, je nově řešen hlavní příjezd do kempu na Kamencovém jezeře tak, aby došlo k odklonu dopravy směřující na Kamencové jezero z ulice Tomáše ze Štítného. K novým stavebním objektům budou doplněny sadové úpravy. U nového vstupu do areálu v ul. Mostecká je dále uvažováno s výstavbou nového hřiště na minigolf, která proběhne v následujících letech.

„Začátek stavebních prací je naplánován na druhou půli roku 2021. Na investice v Přemyslově ulici je rozpočtováno 12 miliónů korun a pro Mosteckou ulici pak 25 miliónů. Vše zatím postupuje dle původního harmonogramu,“ potvrdila mluvčí s tím, že současná koronakrize by práce neměla ovlivnit. Město už má také řešení úbytku vody v jezeře. „V rámci doplnění vody do jezera je naplánováno odbahnění Otvické pláže a to na jaře 2021, realizace se vyšplhá na necelé 2 milióny korun. Začátek realizace bude vzhledem k navrhované technologii těžby sedimentu přímo navazovat na doplnění hladiny Kamencového jezera prostřednictvím provizorní přípojky z přivaděče, která se napojí na přípojku přivaděče, která zabezpečuje doplňování vody v >Bandě<,“ vysvětlila Veronika Říhová.

Zároveň má město zpracovanou studii využití dešťové vody z bezprostředního okolí Kamencového jezera, která je základním vodítkem pro další postup. Předpokládá se využití dešťové vody ze střech a parkovacích ploch přilehlého kulturně sportovního areálu.

Foto: Takto by měl vypadat vstup z Kamencového náměstí v Přemyslově ulici. Historická pokladna zůstane zachována v rámci veřejného prostoru jako dobová stopa. Foto: Archiv

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video