Piráti vyzvali hejtmana Schillera k vyvození osobní odpovědnosti, kvůli fiktivním smlouvám s Krajskou zdravotní

2021-03-11 11:12:00

ÚSTECKÝ KRAJ (tz) — Ve středu 10. března byl odvolán předseda představenstva Krajské zdravotní, největšího zdravotnického holdingu v Česku, Jindřich Zetek. Den před tím právě Zetek a s ním představenstvo odvolalo generálního ředitele (a koordinátora očkování proti COVID) Aleše Chodackého. To vše v situaci, kdy zdravotnictví v kraji kolabuje v důsledku koronavirové pandemie a máme jednu z nejslabších a nejhůře organizovaných očkovacích kampaní. 

Důvod? Podle nejvyšších míst jde o neshodu na stylu řízení nemocnic. Během dosavadních jednání zastupitelstva Ústeckého kraje ale směrem k Zetkovi přicházela z koaličních míst jen samá chvála, a to například i od předsedy Výboru pro zdravotnictví Milana Rychtaříka (ANO). Odvolání Jindřicha Zetka přišlo den poté, co inicioval odvolání Aleše Chodackého z postu generálního ředitele. 

„Představenstvo včera na můj návrh odvolalo generálního ředitele Chodackého, protože jsme zjistili, že pan ředitel Chodacki uzavřel fiktivní smlouvy, na jejichž základě se vyplácely statisícové částky jedné funkcionářce ANO, pravé ruce hejtmana paní Marschallové. Krajskou zdravotní stála tato paní s kvalifikací uklízečky více než 500 tisíc korun,“ řekl Zetek v rozhovoru pro server Hlídací pes.

To hejtman Schiller odmítá s tím, že paní Marschallová měla řádnou pracovní smlouvu na práci, kterou odváděla v rámci testování a zřizování očkovacích center včetně jejich koordinace. Na tuto práci ovšem nemá žádnou kvalifikaci. Samotného Zetka odvolali kvůli údajné nespokojenosti s jeho prací. On sám to ale, a Piráti v Ústeckém kraji s ním, vnímá jako trest za protikorupční postup, který by ochránil majetek firmy Krajská zdravotní. 

“Krajskou zdravotní stála tato paní s kvalifikací uklízečky více než 500 tisíc korun. Smlouvu jí zrušil až v době, kdy jsme dělali pravidelnou revizi nástupů a výstupů, na to konto jsme v představenstvu rozhodli jednomyslně, včetně Adama Vojtěcha, že pana doktora Chodackého musíme odvolat,” řekl právě odvolaný Jindřich Zetek s tím, že práce paní Marschallové byla vypsána “klasicky” na poradenství, přičemž údajně přišla do ANO z pozice uklízečky pizzerie.

“V průběhu volební kampaně i povolebního vyjednávání byla paní Marschallová vždy přítomna. Buď pana hejtmana vozila na místo setkání nebo rozhovoru třeba do České televize, také byla přímo přítomna při každém jednání, kde měla do všeho vhled,” uvedla krajská zastupitelka Kateřina Stojanová (Piráti).

“Požadujeme důkladné nezávislé prošetření práce paní Marschallové a všech okolností. Je potřeba prověřit všechny smlouvy a zejména to, zda vyplacené finance skutečně odpovídají odvedené práci a souvisejícím standardům. Pokud se prokáže, že tvrzení pana Zetka jsou pravdivá, musí hejtman Schiller okamžitě vyvodit osobní politickou odpovědnost za to, že v takto vypjaté situaci dopustil paralýzu vedení Krajské zdravotní, což už není ‘jen’ možná kauza Nagyová-Nečas 2 a možný klientelismus – toto jednání přímo ohrožuje životy lidí a kýžený plynulý průběh vakcinace,” dodala Stojanová, která je členkou Výboru pro zdravotnictví Ústeckého kraje. 

O vyjádření jsme požádali hejtmana Jana Schillera i jeho koaliční náměstky Jiřího Kulhánka (ODS) a Jiřího Řeháka (Spojenci pro kraj). Zatímco hejtman se zatím neozval, Jiří Kulhánek záležitost označil za nepříjemné překvapení. Uvedl ale, že odvolání Jindřicha Zetka rozhodně nevnímá jako pomstu za jeho protikorupční postoje. „Pan Zetek byl odvolán v podstatě pro obdobné důvody jako pan ředitel Chodacki, který nestíhal, co měl,“ řekl. Jak vysvětlil, Aleš Chodacki souběžně působil jako generální ředitel Krajské zdravotní, ředitel a primář Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem a také jako krajský koordinátor po očkování. Podobně Jindřich Zetek vedle předsedy představenstva Krajské zdravotní vykonává funkci ředitele Nemocnice Žatec, je členem představenstva Hospodářské a sociální rady Chomutovska a starostou Hory Sv. Kateřiny. „Minimálně ředitelováním v Nemocnici Žatec se ocitá ve střetu zájmů. Když jsme se ho na podzim ptali, zda to vyřeší, ujistil nás, že brzy. Dodnes se nic nestalo,“ uvedl Kulhánek s tím, že o smlouvách s Vladislavou Marschallovou nemá informace a musí se k nim vyjádřit hejtman Schiller.

Druhý koaliční partner ve vedení kraje, náměstek Jiří Řehák, byl stručný: „Situace v Krajské zdravotní určitě nebyla dobrá. Tuto situaci chápu jako cestu k jejímu ozdravení. Objevil se problém - a je řešen. To tu v předchozích obdobích nebylo zvykem. V koalici jsme si to vyříkali. Pokud jde o osobní odpovědnost pana hejtmana, to mi nepřísluší komentovat,“ uvedl.

Sama Krajská zdravotní k věci vydala prohlášení, v němž tvrzení o fiktivních smlouvách a neoprávněném obohacení označuje za lživé. „S Vladislavou Marschallovou byla uzavřena smlouva, jejímž předmětem bylo její aktivní zapojení do přípravy strategie očkování proti COVIDU-19 v Ústeckém kraji. Na základě této smlouvy působila Vladislava Marschallová v pozici manažera a koordinátora očkovacích míst v kraji a aktivně se podílela na vybudování velkokapacitních očkovacích center na Ústecku. Výsledek její práce je tedy zřejmý. Jakmile svou práci pro společnost KZ odvedla, byla její smlouva k 28. únoru 2021 ukončena,“ stojí v prohlášení.

Vyjádřil se i odvolaný generální ředitel KZ Aleš Chodacki: „Slova pana Zetka považuji za hrubě urážlivá, lživá, a především poškozující jména zúčastněných osob a společnosti Krajská zdravotní.“

Od pátku 12. března pověřilo představenstvo Krajské zdravotní vedením společnosti MUDr. Petra Malého, MBA coby prozatímního generálního ředitele. V nejbližších dnech bude na pozici generálního ředitele společnosti vyhlášeno výběrové řízení. „Od doktora Malého očekáváme především stabilizaci atmosféry v Krajské zdravotní. Stejně tak budeme požadovat, aby se plně věnoval problematice investic v rámci společnosti a problematice Evropských fondů. V neposlední řadě bude jeho stěžejním úkolem zajistit profesionální fungování našich nemocnici při stále ještě trvající covidové pandemii, a to včetně očkování,“ sdělil ke jmenování nového generálního ředitele předseda představenstva KZ Adam Vojtěch.

Petr Malý je absolventem Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a jeho odbornou specializací je chirurgie. Doposud vedl Lužickou nemocnici v Rumburku. V minulosti stál v čele Thomayerovy nemocnice v Praze, působil také ve vedení Středomoravské nemocniční a byl ředitelem zdravotní pojišťovny Média. „Budu se snažit naplnit představy a zadání představenstva, zklidnit situaci a věnovat se plně fungování našich zdravotnických zařízení v této, pro všechny nelehké, době,“ řekl pověřený generální ředitel Malý. 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video