Bývalý Slovan nabídne startovací byty

PR článek 2021-03-18 12:09:00

KADAŇ (PI) — Slovan, zanedbaná budova na kadaňském sídlišti B, vznikla za časů normalizace. Sloužila jako hostinec či lokalita pro pár obchodů a bývalý majitel v ní plánoval zřídit ubytovnu. Budovu od něj nakonec odkoupilo město Kadaň s cílem přestavět ji tak, aby poskytla bydlení mladým lidem a tím se postarat, aby z města neodcházeli jinam.

Moderně pojatou stavbu bylo třeba správně začlenit do podoby sídliště s respektem a ohledem na jeho architekturu. „Na přestavbu bývalého Slovanu město vypsalo architektonickou soutěž, do níž se přihlásilo pět zájemců. Autorkou vítězné studie se stala architektka Mária Maninová, se kterou má město již dobré zkušenosti. Nejlépe splnila prioritní záměr města, postavit zde startovací byty pro mladé lidi, doplněné byty nadstandardními, byty pro osoby se sníženou schopností pohybu a bytem pro správce budovy,“ uvedl starosta Jiří Kulhánek.

V objektu vznikne i komerční prostor pro maloobchod nebo služby. Součástí návrhu je také odpovídající počet parkovacích míst v řešeném území. Dalším velmi podstatným požadavkem města bylo zkultivování veřejného prostoru v okolí budovy. Ulice Chomutovská na sídlišti B je z hlediska pohledu na veřejný prostor velmi problematická. I přesto, že se město léta snaží sídliště vylepšovat, svým vztahem k němu ho místní obyvatelé často mění v místo s neutěšeným vzhledem.

„Nové bydlení s upraveným veřejným prostranstvím by mohlo být pro obyvatele sídliště motivující a zároveň výchovné. Zvedne se cena bytů v nejbližším okolí a oživením tohoto přirozeného centra sídliště se vytlačí problémoví vetřelci,“ dodal starosta.

Byty zůstanou trvale v majetku města, půjde tedy o ryze nájemní bydlení pro mladé obyvatele do 35 let s trvalým bydlištěm v Kadani. Aby pro ně byly zbrusu nové byty dostupné, bude se nájemné pohybovat cca 25–30 procent pod úrovní tržního nájemného.

Na rozdíl od obvyklé nabídky na trhu nabídnou vyšší technickou a estetickou kvalitu bydlení. Celkem tu vznikne až 40 bytů. Než však budou hotové, je třeba zpracovat projektovou dokumentaci a splnit řadu technických a administrativních požadavků. Otálet město ale nebude, nové bydlení je radniční prioritou s cílem, aby byty sloužily co nejdříve. Se zahájením výstavby se počítá ve druhém pololetí 2022.

Pod foto: Současná podoba budovy bývalého Slovanu v Kadani (snímek nahoře) na sídlišti B, které se město snaží už řadu let vylepšovat po všech stránkách, nepůsobí dobře. Snímek dole představuje její budoucí tvář, kdy především v centrální části objektu vyrostou až čtyři desítky startovacích bytů pro mladé obyvatele města.

Na snímku budoucí podoba prostřední budovy areálu Slovan při pohledu od severozápadu. Foto: Město Kadaň (3×)

Napsal(a): PR článek

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video