Tento měsíc je to dva roky od zavedení radarů v Chomutově. Počet překročení rychlosti rapidně klesl

Soňa Šímová 2021-03-27 08:42:00

CHOMUTOV (soš) — Když v březnu roku 2019 spustil Chomutov na několika stanovištích radary na měření povolené rychlosti, sklidil vlnu kritiky. Od nesmyslné výše pokut přes spekulace o nekalém byznysu až po špatné umístění nevzhledných krabic a jejich označení. Po dvou letech jsou k dispozici čísla, ze kterých vyplývá, že se počet přestupků v měřených místech snížil o více než 86 procent. Hříšníci nalili do městské kasy 33 604 427 korun, které slouží prvotně na opravu silnic.

Na počátku března 2019 zaznamenaly radary v Chomutově kolem pěti stovek přestupků denně a nebylo snad jediného dne, kdy by si nejeden neposlušný řidič nepostěžoval na obsílku s pokutou. „Raději ať vybereme nulu, ale ať je na silnicích bezpečně,“ hlásal tehdy primátor města Marek Hrabáč. K nule je to ještě daleko, přesto se počet neukázněných řidičů radikálně snížil. „Podle vývoje a statistických údajů došlo na místech, kde byly instalovány ATP (automatizované technické prostředky k měření rychlosti bez obsluhy) se počet přestupků výrazně snížil. V březnu 2019, kdy bylo měření zahájeno, došlo k překročení rychlosti ve 14 652 případech, což vychází v průměru na 473 denně; loni už to bylo 538 případů překročení rychlosti, tedy 17 denně.

V meziročním srovnání došlo k poklesu počtu přestupků o 86,57 procenta,“ vypočítala mluvčí magistrátu Veronika Říhová. A čísla klesají dál. V období od počátku letošního roku do poloviny března je zaznamenáno průměrně 12 přestupků za den. Celkový počet přestupků od března 2019 do února 2021 je 44 053, z čehož někteří se někteří hříšníci dopustili překročení rychlosti hned několikrát.

V současné době jsou na území města čtyři „zpoplatněné” radary — na Písečné, na Blatenské a dva na Palackého ulici. Průměrná udělená pokuta je 900 korun. A právě její výše byla od počátku kritizována. Radní v době zavedení také opakovaně museli vysvětlovat, že nastavení radarů je velmi velkorysé a při zaplacení pokuty mimo správní řízení navíc řidič nepřijde o body. Jen v prvním roce zaplatili hříšníci téměř 26 miliónů korun. V roce 2019 byl nejkritičtějším měsícem listopad, kdy na pokutách padlo skoro šest miliónů korun. V roce 2020 se udělené pokuty přehouply přes milión jen v lednu. K letošnímu březnu činí jejich celková výše 33 604 427 korun. „Výzvy se provozovateli vymáhat daří, neexistuje na nich nedoplatek, pokud výzvu přestupce neuhradí, nevyviní se a spadne do správního řízení. I zde je úspěšnost vyšší jak 80 procent,“ shrnula úspěšnost výběru pokut mluvčí magistrátu. Pokuty z radarů jsou stoprocentním příjmem městského rozpočtu. Z něj jsou pak hrazeny primárně opravy a investice dopravní infrastruktury (silnice, chodníky, parkovací místa), bezpečnost silničního provozu a ochrana a veřejný pořádek.

Na snímku jeden z prvních radarů v Chomutově byl nainstalován v Blatenské ulici. Foto: Soňa ŠÍMOVÁ

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video