Na testy zdarma se čeká i čtrnáct dní. Na rozšíření služeb nemá nemocnice kapacitu

Hedvika Mašková 2021-04-01 13:30:00

Vyrazit na antigenní test do žateckého odběrového místa je zdá se nyní o něco složitější. Nejsou totiž volné termíny. Na testy hrazené zdravotními pojišťovnami musí zájemci čekat i několik dní. Výjimkou nejsou ani dva týdny.

Odběrové místo v areálu Nemocnice Žatec zahltili zájemci o antigenní testy. Poptávka prudce stoupla hlavně po oznámení startu povinného testování zaměstnanců, i když žatecká nemocnice testování firem odmítla. Kapacity pro veřejnost jsou však stále plné. Provozní doba odběrového centra je sice každý všední den, ale pouze od 12 do 14.30 hodin. Lidem nezbývá, než čekat a hlídat, jestli úspěšnější uchazeč objednaný termín nezruší.

,,Denně testujeme cca kolem 80 Ag testů. Časy testování jsou uzpůsobeny zejména personálnímu zabezpečení. Chápu sice občany ze Žatce, ale neovlivním objednávání občanů z jiných obcí a měst. Firmy jsme odmítli, ale i přesto jsou termíny stále naplněny, nyní je o tento typ testování obecně vyšší zájem. Časy odběrů byly upraveny a nyní je testování na antigen viru covid-19 prováděno každý všední den, tím jsme zajistili více míst právě pro tento typ testu,“ vysvětlila nám manažerka kvality Nemocnice Žatec Jana Olšanová a doplnila. ,,Mnozí občané se objednají a bez omluvy se nedostaví. Nemají ani snahu se nějak omluvit a blokují tím samozřejmě termíny.“

Zeptali jsme se také, zda se neuvažuje o zřízení dalšího testovacího místa v našem městě, které by se mohlo nacházet i mimo areál žatecké nemocnice, jako tomu bylo svého času v případě buňky stávající v parku pod nemocnicí. S antigenním testováním je však podle vedení nemoc-nice spojena vyšší časová náročnost a nemocnice nemá na rozšíření této služby potřebnou kapacitu. Žatečtí občané tak budou muset v nutnosti včasného testování porušovat zákaz překračování hranic okresu a dojíždět do Mostu, Chomutova či jiných měst. V Lounech je totiž dle našich informací v tamějším odběrovém centru podobná situace jako v žatecké nemocnici. 

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video