Práce na chmelnicích začaly. Brigádníky z východu čeká povinné testování

Hedvika Mašková 2021-04-23 14:00:00

Prvními řezy chmele, čištěním a zavěšováním vodících drátků již začaly jarní práce na chmelnicích. Co se týče brigádníků, bez nichž by chmelaři sezónu jen těžko zvládli, zatím probíhá vše bez problémů. Chmelaři zatím využívají kmenové a místní pracanty. Hlavní příval brigádníků náš region teprve čeká. Jelikož pěstitelům chmele v posledních letech přijíždí pomoci zejména pracovníci ze zemí východní Evropy, nevyhnou se povinnému testování.

,,Hranice jsou otevřené, takže se k nám brigádníci z východu dostanou. Před odjezdem i při příjezdu se ale musí prokázat negativním testem na covid. Doufáme, že k nám nikdo pozitivní nedorazí a situace se nám tím nezkomplikuje. Hlavní příval brigádníků z východu nás však teprve čeká. Někteří z nich dorazili pro jistotu dříve, kvůli tomu, že nevědí, jak se bude epidemická situace v jejich zemích vyvíjet,“ sdělil nám informace o příjezdu brigádníků předseda Svazu pěstitelů chmele České republiky Luboš Hejda, který doplnil, že nejčastěji k nám na chmelové brigády přijíždějí pomocníci z Bulharska, Rumunska, Ukrajiny a Slovenska. 

Popiska foto: Přípravné práce na chmelnicích jsme mohli pozorovat v minulých týdnech nedaleko Stekníku, kde se co nevidět začne také s drátkováním.   

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video