Podezřelé rozdělování vakcín aneb Nahánění politických bodů a dobrý kšeft v jednom?

Tomáš Skřipský 2021-05-07 06:59:00

REGION (tos) — Na podezřelé rozdělování dodávek proticovidových v Ústeckém kraji upozornil minulý týden veřejnoprávní web iRozhlas. Vakcíny prý přednostně dostávala očkovací místa s vazbami na regionální politiky a vedení společnosti Krajská zdravotní (KZ). Rozhlasový web zmínil tři příklady takového přidělování očkovacích látek, z nichž dva se přímo týkají našeho okresu, konkrétně očkovacích míst v Nemocnici Kadaň a v Lázních Evženie v Klášterci nad Ohří, které provozuje manželka bývalého europoslance Miroslava Ouzkého, člena dozorčí rady Krajské zdravotní.

„Krajští opoziční zastupitelé vládnoucí politiky podezřívají, že očkovací látky zneužívají v předvolebním boji. Upozorňují také na to, že očkování je výnosný byznys,“ uvedl iRozhlas a připomněl, že za každou píchnutou vakcínu platí pojišťovny 267,52 koruny. To pro očkovací místo manželky Miroslava Ouzkého doposavad znamenalo příjem přes 1,6 miliónu korun a pro Nemocnici Kadaň skoro 4,5 miliónu korun.

Nemocnice Kadaň například dostala mimořádnou dodávku vakcín a za víkend 6. a 7. března jich aplikovala přes 4 200; takové množství se prý za dva dny dosud nepodařilo vyočkovat ani v největších vakcinačních centrech v ČR. A podle webu to není jediný případ, protože kadaňská nemocnice dostávala od Ústeckého kraje mimořádné příděly i jindy. Podle statistik ministerstva zdravotnictví za březen získala 10 189 dávek, což je druhé největší množství v kraji. Víc obdržela jen ústecká nemocnice — 14 959. „Všechny ostatní páteřní nemocnice, spadající pod Krajskou zdravotní, nedostaly ani polovinu toho, co kadaňská. A třeba ta v Teplicích vykázala jen 3 808 vyočkovaných dávek,“ upozornil iRozhlas.

Hejtman Jan Schiller to vysvětlil tím, že v těchto nemocnicích není dost místa a větší nápor lidí k očkování by tam nezvládli. Jejich ředitelé ale podle webu iRozhlas uvedli, že by mohli očkovat mnohem víc, než kolik vakcín jim dává Ústecký kraj. Potvrdil to třeba ředitel nemocnice v Mostě Petr Najman.

Dalších více než 6 000 vakcín dostala společnost ARC–MED, která provozuje Lázně Evženie v Klášterci nad Ohří. Založil ji bývalý europoslanec Miroslav Ouzký (ODS) a v roce 2006 převedl na manželku Zoru. Ouzký je v lázních odborným garantem a od konce loňského roku je zároveň členem dozorčí rady Krajské zdravotní. Zmíněné množství dávek je podle iRozhlasu zhruba polovina toho, co dostaly nemocnice v Děčíně, Chomutově a Teplicích. Přitom Lázně Evženie stihly zmíněných 6 000 dávek vyočkovat od začátku března, ve zmíněných nemocnicích se očkuje už od 4. ledna.

Na dotaz, kdo a podle čeho rozhodl, že vakcíny bude dostávat právě firma Ouzkého manželky, mluvčí Krajské zdravotní Jana Mrákotová odpověděla, že prostě proto, že její očkovací místo je zaregistrované. Asi před 14 dny ale Lázně Evženie oznámily, že nejméně do června přestávají registrovat nové zájemce o očkování a vakcíny poskytnou jen těm, kteří jsou už zaregistrovaní nebo čekají na druhou dávku.

Krajská opozice rozdělování vakcín v Ústeckém kraji kritizuje a například masivní zásobování nemocnice v Kadani spojuje s blížícími se sněmovními volbami. „Je to velmi podezřelé, že zrovna z Kadaně pochází náměstek hejtmana a šéf koaliční ODS Jiří Kulhánek a krajský předseda ANO a poradce hejtmana Jan Richter. Může to mít vazbu k blížícím se volbám, kdy někdo může říct, že se o očkování postaral lépe než jiní,“ prohlásil podle iRozhlasu krajský opoziční zastupitel Filip Ušák za STAN.

Ústecký kraj v reakci uvedl, že iRozhlas řeší zjevně neaktuální kauzu staršího data, která byla již diskutována a veřejně projednávána Zastupitelstvem Ústeckého kraje 22. března. Obsah reportáže prý pracuje s údaji, které jsou poplatné době, kdy byla tato data prezentována. „V Ústeckém kraji máme jasně daný klíč, podle kterého se očkovací látky rozdělují, který odpovídá národní strategii. Vše je zcela transparentní. K situacím z minulosti se nebudu vyjadřovat a ani necítím potřebu se k tomu dále vracet. Jsem zodpovědný za aktuálně nastavený systém distribuce a ve vztahu k budoucím dodávkám očkovacích látek do Ústeckého kraje. A garantuji, že systém rozdělování očkovacích látek dodržuje nastavená pravidla a je z mého pohledu zcela spravedlivý a transparentní pro všechny oblasti kraje,“ uvedl krajský koordinátor pro očkování proti onemocnění COVID–19 v Ústeckém kraji Petr Severa, který řídí rozdělování očkovacích látek v regionu.

Aktuálně jsou dávky očkovacích látek mezi očkovací místa rozdělovány podle tohoto klíče:

1. Počet druhých dávek k podání (povinné zajištění druhé dávky, aby mohlo dojít k řádnému dokončení očkování)

2. počet registrovaných osob k očkování před závorou v očkovacím místě (počet osob, které jsou registrováni a čekají na termín)

3. Revize počtu podle celkové kapacity očkovacího místa (součet 1. a 2. dávek ve vztahu k objektivní kapacitě/schopnosti očkovacího místa vyočkovat přidělené očkovací látky)

4. Plošná revize dle okresů/obcí s rozšířenou působností a počtu obyvatel (snaha o dorovnání aktuálních meziregionálních rozdílů).

Foto: Takto vypadalo mimořádné očkování v Kadani o víkendu 6. a 7. března. Opozici se zdá podezřelé, že rekord v počtu vyočkovaných látek během dvou dní drží právě toto město, kde náhodou bydlí náměstek hejtmana Jiří Kulhánek i krajský předseda hnutí ANO a hejtmanův poradce Jan Richter.

Foto: Archiv


Napsal(a): Tomáš Skřipský

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video