Poptávka po bytech převažuje nad nabídkou. V Žatci mizí v mžiku, ceny přitom dál stoupají

Hedvika Mašková 2021-05-06 13:20:00

Ceny nemovitostí v našem městě v loňském a letošním roce výrazně vzrostly. Přestože řada lidí nemohla kvůli epidemické situaci pracovat a musela šetřit, kontrastuje s tím až nečekaně obrovský zájem o byty. Ty z nabídek realitních kanceláří i samoprodejců mizí rychleji než kdykoli jindy. Rostoucím zájmem zákazníků a rapidně se snižující nabídkou výrazně vzrostly i ceny.

,,Domnívali jsme se, že budou vzhledem k pandemii koronaviru ceny bytů klesat, ale nestalo se. Zatím ani nepociťujeme, že by se to mělo v nejbližší době měnit,“ vysvětlil našim novinám realitní makléř RE/MAX Pavel Hassman mladší a doplnil: ,,Ceny bytů v Žatci souvisí s nízkou nabídkou, kterou z padesáti procent tvoří samoprodejci a z padesáti procent realitní kanceláře. Vystavené byty na serveru Sreality se prodají během čtrnácti dnů. Aktuálně jsou v nabídce zhruba dvě desítky bytů.“

Dle realitního makléře Pavla Hassmana mají lidé v Žatci nejvíce zájem o byty 2+1 a 3+1. Bytů s větší dispozicí je v našem městě málo. Ceny se v současnosti pohybují: za garsonku 1 milion korun, byt 1+1 jeden až 1,2 milionu korun, byt s dispozicí 2+1 1,3 až 1,7 milionů korun a byt 3+1 1,7 až 2 miliony korun.

,,Ceny bytů za metr čtvereční jsou však stále ještě silně podprůměrné ve srovnání s cenami ve zbytku republiky. Vůči zdejší kupní síle se ale může zdát cena vysoká,“ okomentoval tržní situaci Pavel Hassmann a popsal, o jaké lokality mají v našem městě lidé největší zájem: ,,Největší zájem mají lidé o sídliště Jih – ulice Jabloňová a Javorová. Dále také o byty v ulici Vrchlického ale také v Podměstí. ,V dnešní době už není znatelný cenový rozdíl ve dříve vyloučených lokalitách v ulicích Písečná či Boženy Němcové. I o tyto lokality mají lidé zájem. Zkrátka berou vše, co je skladem.“

Fakt, že v Žatci byty chybí, vycítila také řada developerů. Jedním z nich je společnost VHS holding, která v současnosti pracuje na výstavbě čtyř bytových domů v Husově ulici. Celkem zde vznikne 38 bytových jednotek.

,,Stavba bytových domů by měla být hotová cca v říjnu příštího roku. O byty je už nyní veliký zájem. Nerezervujeme je, ale žadatele prozatím zařazujeme do seznamu zájemců, kteří budou následně oslovováni. V seznamu se vyskytují jak řadoví zaměstnanci, tak podnikatelé nebo například i lékaři,“ prozradil nám ředitel společnosti VHS holding Oldřich Řáha.

Ceny vznikajících bytů naproti žateckému regionálnímu muzeu prozatím společnost zveřejňovat nebude. Velikosti bytů se budou pohybovat od 31,5 m2, 61,8 m2, 77,6 m2, 81,5 m2, 177 m2 až po 250 m2. Ke každému bytu bude možné pronajmout si či zakoupit parkovací stání v podzemních garážích.

,,Kromě bytů vzniknou v bytových domech tři obchodní prostory různých velikostí. V současné době nejsou určené služby, které zde budou. Uvedené bude specifikováno dle potřeb obyvatelů rezidenčních bytů,“ sdělil nadto Oldřich Řáha.

Dostavět by se měl, možná již v tomto roce, dlouho rozestavěný dům v blízkosti žateckého supermarketu TESCO. Práce na jeho dokončení začaly loni v říjnu po jednání žateckých radních s majitelem, jímž je teplický developer Jaroslav Třešňák.

Zcela novou obytnou zónu připravuje v Žatci rovněž společnost Ekostavby, a to v místě areálu bývalých kasáren v lokalitě Na Homoli na východním okraji města při odbočce na Bezděkov. Plochu o výměře 12 hektarů zakoupila firma v roce 2011. ,,Celá lokalita je rozdělena na obchodní a obytnou. V obytné zóně plánujeme prodej stavebních parcel, řadové a bytové domy,“ uvádějí webové stránky společnosti Ekostavby.

Popiska foto: Výstavba nových bytových domů, celkem čtyř, aktuálně probíhá v Husově ulici naproti žateckému regionálnímu muzeu. První obyvatelé by se do nich měli stěhovat v říjnu příštího roku. Foto: Hedvika Mašková 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video