Fotogalerie: Odhalili tabuli téměř zapomenutým hrdinům 2. světové války

Soňa Šímová 2021-05-26 15:37:54

BLATNO (soš) — „Jsem rád, že se setkáváme na tomto místě na Kočičáku. Na místě, kde se koncem 30 let minulého století začala připravovat naše armáda a republika proti mnohem silnějšímu nepříteli. Už jen tím, že jsme byli odhodláni bojovat a bránit svou svobodu, jsme překvapili nejen našeho nepřítele, ale takřka celý svět. Že tak malý národ má odvahu se postavit proti Německu. Právě zde nad Chomutovem se od roku 1936 začaly stavět pevnosti, kopat zákopy a budovat překážky. A to vše s obrovským nadšením a precizností,“ zahájil svůj proslov předseda spolku Muzeum Československého opevnění z let 1936–1938 Na Kočičáku Jiří Piramovský. Muzeum uplynulý víkend zahájilo sezónu opravdu velkolepě, když odhalilo naučnou tabu li věnovanou osobnostem Chomutovského pěšího pluku 46.

Pluk byl velkou a důležitou jednotkou v Krušných horách a bránil prostor od Kadaně až po Most. „Chtěl bych poděkovat všem, kteří nám pomohli projekt s názvem „Věrni zůstaneme“, zrealizovat. Má na něm podíl mnoho lidí, samozřejmě nesmím zapomenout na podporu města Chomutova, obce Blatno a také sponzorů a kamarádů,“ shrnul Jiří Piramovský. Na naučné tabuli se dozvíte o osudech osmi mužů pluku – Františka Dědiče, Aloise Eliáše, Josefa Chvalovského, Theodora Kouby, Františka Kraváka, Karla Kultvašra, Karla Palečka a Josefa Šulce. Je-jich jména byla minulým režimem téměř vymazána z historie a díky ne-skutečnému nasazení „kočičáků“ si je bude moci připomenout každý, kdo na-vštíví naučnou stezku kolem muzea.

 „Myslím, že svým přístupem, chováním a odhodláním, nám tito muži uká-zali, jak se má člověk chovat, když je národu nejhůře. Několikrát se postavili zlu. Za svůj postoj, názor a boj za náš národ někteří zaplatili tím nejvzácnějším – svým životem,“ dodal předseda spolku.

Po slavnostním odhalení tabule byly zasazeny dvě lípy. Přihrnutím zeminy dokončili akt chomutovský náměstek primátora Milan Märc a starostka obce Blatno Iveta Rabasová Houfová. I přes děštivé počasí si událost nenechaly ujít desítky lidí, včetně senátora Přemysla Rabase a celé rodiny Lubora Chvalovského, kteří pamětníka hrdě doprovodili.

Foto: Soňa ŠÍMOVÁ


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video