Senátor Přemysl Rabas a další chtějí vyhlásit Chráněnou krajinnou oblast Krušné hory

Tomáš Skřipský 2021-06-03 11:59:22

BLATNO (tz, tos) — Už přes patnáct set lidí podepsalo on–line petici za vyhlášení chráněné krajinné oblasti (CHKO) Krušné hory. Tu na webu chkokrusnehory.cz spustili krajský radní Michal Kučera, senátoři Přemysl Rabas a Miroslav Balatka, spisovatel Petr Mikšíček, krajská zastupitelka Karolína Žákovská a starostka Blatna Iveta Rabasová Houfová.

„Vznik chráněné krajinné oblasti je především věcí politické vůle a konečné rozhodnutí je na vládě. Chceme dát najevo, že vyšší ochrana Krušnohoří má podporu obyvatel. Každý podpis na petici posílí naší pozici při jednání s ministerstvem životního prostředí a vládou,“ vysvětlil radní Ústeckého kraje Michal Kučera, který vyhlášení CHKO zařadil mezi své hlavní politické cíle.

To samé si myslí i senátor za Chomutovsko Přemysl Rabas. „Jedinečnost přírodní i kulturní krajiny Krušných hor je třeba chránit. Zvýšený zájem turistů o Krušnohoří během pandemie je potěšující, ale zároveň ukázal, že je před námi hodně práce na budování turistické infrastruktury. Chráněná krajinná oblast pomůže tomu, aby rozvoj hor probíhal udržitelně a v souladu s krajinným rázem,” vysvětlil Rabas.

Členové a členky petičního výboru vědí, že musí lidem vysvětlit, že CHKO neohrozí rozvoj Krušnohoří. „Jak už samo označení napovídá, chráněná krajinná oblast je způsob ochrany krajiny, a to té přírodní i kulturní, včetně historických sídel. Ve srovnání s národními parky zaměřenými na zvláště cenná přírodní území jsou CHKO spjaty spíše s udržitelným rozvojem celé krajiny. Nebrání výstavbě jako takové, ale chrání území obcí před zásahy, které nerespektují charakter osídlení a narušují krajinný ráz. Není proto třeba se obávat, že chráněná krajinná oblast znemožní rozvoj Krušných hor, naopak je to velká příležitost,” řekla k tomu Karolina Žákovská, krajská zastupitelka a také právnička se specializací na ochranu životního prostředí.

„Krušnohoří nepotřebuje apartmánové satelity a horské lunaparky. Chceme, aby Krušné hory byly dobrým místem k životu a destinací, kde si lidé užijí divokou přírodu i zdravě se rozvíjející kulturní krajinu. Zkrátka a dobře, Krušné hory máme opravdu rádi a chceme pro ně to nejlepší. Po desetiletích útrap a cílené devastace si Krušnohoří ochranu rozhodně zaslouží,” stojí mimo jiné v textu petice.

Foto: Webová stránka chkokrusnehory. cz, na které lze petici za vyhlášení chráněné krajinné oblasti Krušné hory podpořit.

Repro: Nástup


Napsal(a): Tomáš Skřipský

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video