Zeď stadionu ozdobí velkoformátová malba. Námětem je blízké okolí – fotbal, rybaření i kajaky

Hedvika Mašková 2021-06-09 14:21:00

Pokud jste v minulých týdnech procházeli nebo projížděli po cyklostezce podél řeky Ohře, určitě jste si všimli vznikající velkoformátové malby na zdi plotu stadionu FK Slavoj Žatec. S autorem Dimitrijem Proškinem, původem z Kazachstánu, kterého lze znát pod uměleckým jménem ChemiS, zde v prvních dnech pracovali ještě Malej Dejv a Difer.

,,Námětem malby je zdejší okolí, tedy fotbal, rybaření, kajakářská trať, Natura 2000, ale také žatecké památky a odkaz chmele,“ vysvětlil nám minulý týden mezitím, co malba vznikala, její tvůrce ChemiS a doplnil: ,,Byl jsem osloven žateckým radním Martinem Štrossem. Od města jsem pak dostal zadání a poté poslal návrhy ke schválení. Jak téma, ve kterém je od každého kousek, ztvárním, bylo jenom na mě.“

Celková částka, kterou město za toto dílo zaplatí, činí 200 tisíc korun. 

Známý autor, který vytvářel velkoplošné malby na zdi domů u nás, ale také v zahraničí (Izrael, Švédsko, USA,…), v Žatci u řeky stráví tři týdny, kromě víkendů. Každý den zde absolvuje devítihodinovou šichtu.
A s jakými se zatím setkává reakcemi? ,,Tvořil jsem po České republice všude možně a ze začátku jsem se nikdy s tolika pozitivními reakcemi na mou práci nesetkal jako tady v Žatci,“ sdělil nám s úsměvem výtvarník ChemiS. 

Takzvaný mural je jednou z prvních několika street artových aktivit, které se v našem městě mají v poměrně krátkém období tvořit. Součástí participativního rozpočtu na letošní rok je například velkoformátová malba na fasádu výměníkové stanice Žatecké teplárenské v ulici Stavbařů a také pokračování velkoplošné malby podvodního světa na pilíř v řece Ohře, kterou ztvární Tomáš Zugar. Oba projekty by měly vzniknout ještě během letošního roku. Nedávno také žatečtí radní schválili projekt Legal graffiti, které by mělo vznikat pod pivovarem.

Foto: Hedvika Mašková, Alla Želinská

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video