Rekonstrukce bývalé spořitelny se vydařila. Slavnostního odhalení se zúčastnil i poslanec Růžička

Hedvika Mašková 2021-06-25 11:00:00

Budově bývalé spořitelny na Mírovém náměstí v Postoloprtech se navrátil ztracený lesk. Kompletní rekonstrukce exteriéru i interiéru, od sklepa až po střechu, byla završena a bylo potřeba se s ní jak se patří pochlubit. Minulé pondělí se do nově zrekonstruovaných útrob vydali nahlédnout všichni, co se na opravách budovy podíleli, zástupci města i další pozvaní hosté, jako například poslanec za okres Louny Pavel Růžička. Nechybělo slavnostní přestřihnutí pásky a slavnostní přípitek.

,,Vrátili jsme budově spořitelny reprezentativní vzhled, jaký si zaslouží. Rekonstrukce exteriéru i interiéru se velmi vydařila,“ shodují se v Postoloprtech. Mluvíme tu o rekonstrukci bytového domu na Mírovém náměstí v Postoloprtech. Ještě před několika lety to byl dům, který městu ,,nedělal dobré jméno“ a v němž bydleli problémoví lidé. Dům se město rozhodlo odkoupit od soukromého majitele před čtyřmi lety a pustilo se do rekonstrukce.

,,Většina z nás v minulosti zřejmě nepředpokládala, že se tento dům stane opět dominantou našeho centra, které v brzké době dozná i dalších změn. Příští týden zahajujeme další rekonstrukci dvou domů na náměstí, které budou přestavěny na pečovatelské byty a věřím tomu, že na jaře příštího roku začneme přestavovat celé náměstí. Postoloprtské centrum postupně dostane nový kabát a začne nabývat takové důležitosti, jaké si historicky zaslouží,“ pronesl při slavnostním přípitku starosta Postoloprt Zdeněk Pištora.

Náročné opravy budovy spořitelny, které byly kompletní od sklepa až po střechu, si vyžádaly náklady více než 16 milionů korun. Architektem se stal Břetislav Sedláček ze Žatce. V první etapě, která byla odstartovaná v roce 2019, bylo renovováno přízemí, kam se přestěhovala pošta. Ve druhé, která začala minulý rok v lednu, došlo na přestavbu a kompletní opravu čtyř bytových jednotek s plně vybavenými kuchyněmi a vestavěnými skříněmi.

Budova spořitelny není památkově chráněná, i tak jí bylo při rekonstrukci navráceno několik prvků prvorepublikového rázu. Vznikly dva menší a dva větší byty s nadstandardním vybavením vytvořeným na míru. Radnice nyní vyhlásila soutěž na jejich obsazení. Minimální nájemné, tedy základní sumu bez služeb, u nejmenšího bytu začíná na částce kolem devíti tisíc korun, u většího bytu třinácti tisíc.

Jedním z bývalých postoloprtských zastupitelů, který zvedl ruku při hlasování o koupi domu, byl i současný poslanec za Ústecký kraj a okres Louny Pavel Růžička. Jeden z místních občanů však podal na zastupitele trestní oznámení, jelikož se mu koupě zdála jako špatná investice. Policie případ odložila a uznala jako bez-předmětný.

,,Jsem rád, že se potvrdilo, že koupě, pro kterou jsem hlasoval, měla smysl a budova slouží občanům Postoloprt jako pošta a nově jim budou k dispozici i čtyři kompletně zrekonstruované moderní byty. Věřím, že se Postoloprty postupně mění k lepšímu,“ dodal na závěr poslanec a postoloprtský občan Pavel Růžička.

Foto: Zrekonstruované postoloprtské dominantě se rovněž připíjelo. Alkoholické i nealkoholické šampaňské po úvodních slovech starosty města bylo nabídnuto všem přizvaným hostům ještě před vstupem do budovy nově opravené bývalé spořitelny. Významným hostem byl také poslanec Pavel Růžička (na fotografii vlevo). 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video