Hospodářská komora nedohlíží ani netrestá. Snaží se pomáhat

Tomáš Skřipský 2021-06-25 15:20:44

CHOMUTOV — Mezi instituce, které v době protipandemických opatření nemohly pořádat obvyklé akce pro veřejnost, patří i Okresní hospodářská komora (OHK) v Chomutově. Poskytovala „jen” individuální poradenství a on–line školení ve firmách, ovšem po rozvolnění už stihla rozjet přeshraniční projekt Labora, zaměřený na profesní orientaci a vzdělávání, a pozítří její zástupci předají Dobré listy komory. Tak jsou nazvány prestižní dokumenty, které vybraným absolventům studijních a učebních oborů z regionu potvrdí rozsah a kvalitu nabytých znalostí. Partnerem události je společnost Sandvik Precision Tubes Chomutov. Ředitelky OHK Ivany Košanové jsme se zeptali:

Když přijde řeč na OHK, většina lidí ji podvědomě spojuje s institucemi typu živnostenský úřad. Čím si to vysvětlujete? Není to podobností názvu třeba s lékařskou či advokátní komorou, kde je členství povinné a vyloučení znamená stop pro výkon povolání?

Popravdě řečeno, nevím. OHK v Chomutově funguje od roku 1993, uspořádala za tu dobu desítky, ne­‑li stovky výstav a veletrhů, odborných a vzdělávacích seminářů a mnoho dalších akcí, kterých se pokaždé zúčastnilo velké množství lidí. Jsme dobrovolná organizace, která rozhodně na nikoho nedohlíží a nikoho netrestá, jen se snaží kultivovat podnikatelské prostředí a související oblasti. Naším cílem je primárně řešit témata, která živnostníky a firmy pálí, pomoci jim se orientovat v mnohdy nesmyslně zbytnělé byrokracii a jiné složité problematice, které se nemají čas věnovat. Dále jsme si dali za úkol pomáhat podnikatelským subjektům propojovat se navzájem bez ohledu na státní hranice, zprostředkovávat jim kontakty s odborníky z libovolného oboru, s politiky místními i vládními… Prostě jim ulehčit život.

Co je pro členství v OHK třeba?

V zásadě je nutná pouze právní a morální bezúhonnost plus zaplacení členského příspěvku. Ten je pro fyzické osoby stanoven na 500 a pro osoby právnické na 5 000 korun ročně.

Jaké další akce vedle předávání Dobrých listů komory pro následující týdny a měsíce chystáte?

Nejbližší velkou akcí – samozřejmě, pokud to epidemická situace dovolí – bude Krušnohorský Byznys Day, který proběhne po prázdninách; konkrétní termín bude teprve upřesněn. Jde už o pátý ročník prezentace místních firem, které chtějí „dát o sobě vědět“či se propojit s novými obchodními partnery. Následovat budou Technodays, oblíbený veletrh nabídek oborů a volných pracovních míst ve firmách. Zúčastní se ho žáci všech ročníků místních středních škol a posledních dvou ročníků škol základních. Součástí veletrhu budou i odborné soutěže a přednášky vysokoškolských pedagogů. Termín je už stanoven, konkrétně na 7. a 8. října. Ve dnech 10. a 11. listopadu pak připravujeme výstavu Vzdělávání, která je určena pro žáky základních škol, především z osmých a devátých tříd. Výstava představí nabídku středního vzdělávání v regionu a její provázanost s konkrétními požadavky trhu práce.

Je k nějakým z uvedených akcí připraven doprovodný program?

Jak už jsem zmínila, součástí Technodays budou i odborné přednášky a semináře. Jsou určeny pro širokou veřejnost a jejich tématem bude vodík jako energetický zdroj budoucnosti. To je věc nepochybně aktuální už vzhledem ke skutečnosti, že v horizontu nějakých patnácti let chceme přestat vyrábět elektřinu z uhlí. V rámci akce Krušnohorský Byznys Day pak proběhne seminář, jehož tématem bude buď nakládání s odpady nebo problematika výroby a hlavně úspor tepla. Téma z této dvojice, které se nestane součástí Byznys Day, dostane prostor samostatně.

Má OHK Chomutov také nějaké dlouhodobé programy?

Od roku 2019 běží projekt Cesta k rozvoji, který je zaměřen na vzdělávání zaměstnanců ve firmách. Tématických okruhů je šest a všechny lze přizpůsobit konkrétním potřebám zaměstnavatelů doslova „na míru“. Namátkou mohu zmínit například jazykové vzdělávání či kurzy speciálních informačních technologií, kdy podle požadavků zaměstnavatele dokážeme zajistit výuku práce s konkrétním zařízením či softwarem. V rámci technického a jiného odborného vzdělávání u nás zaměstnaci mohou získat třeba i řidičský průkaz. Všechna školení v programu jsou zdarma, stačí, aby zaměstnavatel byl členem OHK. A pochopitelně se přihlásil včas, protože objem prostředků není neomezený a jednotlivé kapitoly nelze přečerpat.

Děkuji za rozhovor. Tomáš SKŘIPSKÝ

Okresní hospodářská komora v Chomutově

Cihlářská 4132

430 03 Chomutov Telefon: +420 606 688 878

+420 602 167 353

e­‑mail: info@ohkcv.cz

Foto: Na akcích OHK Chomutov nebývá o návštěvníky nouze. Na snímku veletrh Technodays. Archiv komory

Napsal(a): Tomáš Skřipský

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video