Přijďte si připálit plamínek z Betléma

Lucie Steklá 2021-12-20 08:45:00

Do Štědrého dne se zájemcům nabídne několik příležitostí, kde si mohou světélko připálit.

Letos již po třiatřicáté přivezli skauti a skautky, poslové Betlémského světla, plamínek, který je symbolem míru, naděje a přátelství. Od soboty 18. prosince ho rozvážejí po celé republice. 

„Betlémské světlo je předvánoční služba skautů a skautek společnosti. Je symbolem míru, naděje a přátelství, zároveň také v tomto často hektickém období lidem připomíná, že ty nejdůležitější věci jsou křehké a vyžadují naši pozornost,” uvádí mluvčí Betlémského světla Zuzana Hrbková. Plamínek již z Betléma doputoval letecky do Rakouska, odkud ho tamní skauti šířili dál. V běžných letech se v některé z rakouských katedrál koná slavnost s ekumenickou bohoslužbou, během níž si Betlémské světlo přebírají skautské delegace z různých zemí. Kvůli pandemii covid-19 to ale letos již po druhé nebylo možné. Světlo si tak 12. prosince přebrali čeští skauti od svých rakouských kolegů na hranicích Břeclav – Reintal. Vybranými světlonoši budou letos Amálie z Hodonína a Martin z Lužic, kteří se zapojili do pomoci po letošním tornádu na jižní Moravě. Betlémské světlo dovezli do Brna a donesli ho do katedrály svatých Petra a Pavla na Petrově.

V sobotu 18. prosince se pak vánoční plamínek díky skautským dobrovolníkům rozšířili po celé republice. Rozvoz probíhal již tradičně od brzkého rána po vlakových trasách. 

Světélko si mohou zájemci připálit do dětského dne na různých místech okresu.  V děkanském kostele svatého Mikuláše v Lounech bude světélko z Betléma dostupné od středy 22. prosince od 6.30 hodin.

Dalšími místy, kde si můžete převzít Betlémské světlo (BS), budou 23. prosince Mariánský sloup na Mírovém náměstí v Lounech od 15.30 do 16.30 hodin a o Štědrý den na hlavním lounském hřbitově od 13 do 15 hodin. „Na lounské Podlesí a Žatecko vezeme lidem světýlko ve čtvrtek 23. prosince,“ dodává kurýr Betlémského světla Zdeněk Zeman.  V Postoloprtech si můžete pro BS dojít do Železářství na Marxově náměstí od 19. do 24. prosince. Od pondělí 20. prosince do čtvrtka 23. si můžete světélko připálit také v lounském informačním centru, a to od 9 do 17 hodin. O štědrodenní odpoledne se vám možnost nabídne ve Smolnici - u kaple, kde se od 15 hodin uskuteční Vánoční zpívání ve Smolnici. Zpívání pod vedením Kateřiny Štolové. Vezměte si svíčky nebo jiná světýlka a vytvořte si sváteční atmosféru před Štědrým večerem. Jako každý rok přivezou do Smolnice Betlémské světlo lounští skauti.

Myšlenka šíření předvánočního pokoje a míru vznikla v Rakousku, odkud se rozšířila do mnoha zemí světa. Úplně poprvé plamínek přicestoval v roce 1986 letadlem do Lince, kde se stal součástí vánoční sbírky rakouského rozhlasu a televize na pomoc znevýhodněným dětem.

Na fotografiích betlémské světlo ve Slavětíně. Foto: Okrašlovací spolek Slavětín


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video