Klienti Domova Bez zámků mají nové bydlení. Šest z nich se nastěhovalo do bytů ve vile

Lucie Steklá 2022-02-03 23:15:00

Nové bydlení získali klienti Domova Bez zámků v Tuchořicích. Domov tak od ledna letošního roku rozšířil službu Chráněné bydlení (CHB) o šest klientů. Klienti našli domov v místní vile, kde bydlí ve třech patrech. Pět mužů a jedna žena se tak více přiblížili běžnému způsobu života nejen touto změnou bydlení, ale také tím, že jezdí do své práce k různým zaměstnavatelům.

„Běžný denní program nových klientů chráněného bydlení plně odpovídá životnímu stylu každého z nás. Kromě péče o svou osobu je také čeká starost o celý dům a zahradu, která je jeho součástí,“ uvedl ředitel Domova Martin Nuhlíček. Nápomocni jim jsou zaměstnanci Domova, kteří jsou v této fázi také poradci v běžných denních činnostech a případných překážkách.

Vila, do níže se klienti přestěhovali je rozdělena do tří pater. V každém patře je byt s kuchyňkou, koupelnou, jedná se tedy o tři bytové jednotky. Rozšířením této služby došlo zároveň ke snížení kapacity Domova pro osoby se zdravotním postižením (DOZP) na 52 klientů. „Tím se zvýší komfort poskytování služby i těmto klientům,“ dodal ředitel.

Podle jeho slov je v plánu organizace snížení kapacity DOZP na padesát klientů a zvýšení kapacity chráněného bydlení na deset klientů. „Tato cesta začíná již v letošním roce výstavbou nového objektu a následně rekonstrukcí stávajícího. Po těchto úpravách získají klienti bydlení rodinného typu, maximální soukromí a nový styl života, který bude kopírovat běžný životní standard. Výstavba nového objektu by měla začít v nejbližší době. Vše již je připraveno k tomu, aby se mohlo začít. Budova vyroste přímo v areálu Domova. Kromě bydlení pro osmnáct klientů s vyšší mírou podpory, kteří budou žít v bytových jednotkách, vznikne zázemí pro volnočasové aktivity, pro administrativu a nová kuchyně s jídelnou,“ přiblížil plány M. Nuhlíček. Rekonstrukce budovy Zámečku bude probíhat až po ukončení výstavby nového objektu a přestěhování části klientů. Předpoklad zahájení rekonstrukce je zhruba za rok a půl. Podle vyjádření ředitele opět vznikne bydlení formou bytových jednotek. V době rekonstrukce bude Domov části klientů zařizovat přechodné bydlení.

Financování nové výstavby v areálu Domova bude probíhat z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) z výzvy Rozvoj sociálních služeb a prostředků Ústeckého kraje. Celkové předpokládané výdaje projektu „Domov Bez zámků Tuchořice - Výstavba nového objektu“ činí 107 745 060 Kč včetně DPH. Velkou část nákladů, pětaosmdesát procent, tvoří podílu dotace EU ze způsobilých výdajů ve výši 51 milionů. „Pět procent podílu dotace ze státního rozpočtu činí tři miliony, povinné spolufinancování ve výši deseti procent je šest milionů, financování předpokládaných nezpůsobilých výdajů činí 47,7 milionu. Podíl Ústeckého kraje zahrnuje povinné spolufinancování způsobilých výdajů a financování nezpůsobilých výdajů,“ přiblížil financování stavby ředitel.

Projekt rekonstrukce Zámečku je zařazen mezi projekty na financování transformace pobytových sociálních služeb pro nové programovací období s předpokládanými náklady 44,5 milionu korun. 

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video