Degustovat piva přijela do Žatce stovka expertů

Oldřiška Hradcová 2022-04-14 19:49:42

Žatec - Stovka pivovarnických expertů se minulou středu sešla v žateckém Chmelařském institutu na degustaci piv z českých odrůd chmele. Zástupci čtyřiceti pivovarů se sjeli na tradičním semináři, jehož součástí byla také soutěž Kazbek Cup.

„Máme tu pivovary z celého Česka, ale i Slovenska a Německa. Z těch velkých jsou tu dnes zástupci Plzeňského Prazdroje nebo pivovaru Budějovický Budvar či Litovel,“ prozradil předseda představenstva pořádající společnosti Bohemia Hop a Chmelařství Zdeněk Rosa. Mezi účastníky ale nechyběly ani žatecké pivovary, jako Chrám chmele a piva nebo pivovar Pioneer Beer.

Degustovaná piva uvařil sládek Jan Hervert z Chmelařského institutu v pokusném pivovaru. Hosté vyzkoušeli jak svrchně, tak spodně kvašená piva, a to až z patnácti odrůd chmele. „My jim dnes ukazujeme, jak se dá odrůda použít v různém typu piva, v různých fázích vaření a objemu. Oni si z toho pak vyberou, co jim vyhovuje a ve velkých varnách si udělají vlastní pivo,“ vysvětlil Rosa. „Z toho co teď ochutnávám bych dva vzorky z pěti hodnotil jako nadprůměrné. Ta kvalita piv z pivovarů jde obecně nahoru v průběhu let,“ řekl jeden z expertů Tomáš Kinčl z pražské Vysoké školy chemicko-technologické během degustace.

Součástí programu byl již třetí ročník soutěže Kazbek Cup. „Máme přihlášenou řadu vzorků českých i německých pivovarů. Soutěž slouží hlavně k tomu, aby se pivovary seznámily s českou aromatickou odrůdou Kazbek. Ta přidává do piva krásnou ovocnou a citrusovou vůni,“ sdělil Rosa. Výherce vybrali právě účastníci semináře. Na prvním místě v kategorii svrchně kvašených piv se umístil Chmelařský institut Žatec. Vítězem kategorie spodně kvašených piv se pak stal pivovar Radouš.


Napsal(a): Oldřiška Hradcová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video