U Jirkova roste zóna. Budou tam ještěrky Jungheinrich a Amazon

Redakce 2022-05-11 18:43:01

Chomutovsko – U Jirkova se staví nové průmyslové haly. Příští rok už by se měly na místě vyrábět vysokozdvižné vozíky.

Pokud jste jeli po třináctce, už jste si asi stavby všimli. Podél silnice, mezi přivaděčem a silnicí, těžká technika srovnává terén, už se zatloukají i piloty, které ponesou průmyslové haly. Od pátku má stavba za sebou i slavnostní zahájení.

Na místě vzniknou dvě velké haly. V jedné bude vyrábět vysokozdvižné vozíky společnost Jungheinrich, budova bude mít celkovou rozlohu 37 000 čtverečních metrů. „S tímto novým výrobním závodem rozšiřujeme své výrobní kapacity v Evropě. Do budoucna si tím zajišťujeme schopnost pokrýt rostoucí zájem o manipulační techniku značky Jungheinrich.

V Chomutově současně budujeme jeden z nejmodernějších výrobních závodů na světě, který nám pomůže posunout výrobu na novou úroveň,“ říká Sabine Neuß, členka představenstva společnosti Jungheinrich AG pro oblast techniky. Pro firmu to bude jedenáctý výrobní závod v Evropě. Budova by měla být hotová příští rok na jaře, v roce 2023 chce také společnost zahájit výrobu.

Práci u Jungheinrich by mělo získat asi 350 lidí. „Jedním z největších úkolů pro Českou republiku v rámci Zelené dohody pro Evropu je hospodářská restrukturalizace regionů, které se budou muset přeorientovat na jiný typ průmyslu. Jedním z nich je právě i oblast Chomutovska, jež je pevně spjata s těžbou uhlí. Naše společnost si tuto velkou výzvu uvědomuje, a proto nás těší, že se můžeme podílet na jejím řešení. Vysoce moderní závod pomůže oživit regionální ekonomiku, zajistí 350 pracovních míst pro obyvatele z okolí a zároveň splní ty nejpřísnější požadavky na udržitelný rozvoj. Přidanou hodnotu celému projektu dává i skutečnost, že se jedná o výrobu finálního produktu,“ říká Klára Sobotková, ředitelka regionálního rozvoje developera Panattoni, který průmyslovou zónu vlastní.

Na otázku, zda nebude problém sehnat zaměstnance, kterých na Chomutovsku a v celém kraji není tolik, odpovídá Sobotková, že se neobává, že by výrobce vozíků nezískal zaměstnance. „Nebude se jednat o agenturní zaměstnance, ale o kmenové z regionu. Většina z nich bude kvalifikovaná,“ říká s tím, že platy by měly být na takové úrovni, že zajistí dostatek pracovní síly.

V druhé budově, která se rovněž začala stavět, bude jedním z nájemců společnost Amazon, která je největším on-line prodejcem zboží na světě. U Jirkova bude vyrábět trička a další reklamní zboží. „V první fázi předpokládáme, že zaměstnáme dvě stě lidí,“ říká tiskový mluvčí českého Amazonu Noah Zyla.

Amazon neobsadí celou druhou budovu, další nájemce ještě znám není.

Samotná investice do budovy a moderních technologií přesahuje 1,5 miliardy korun a patří k největším v regionu. Projekt podle developera také myslí na okolí poblíž zóny a počítá s investicí do rozsáhlých opatření na podporu biodiverzity.

 „Těší nás, že zde můžeme investovat, být součástí tohoto projektu a za partnery mít společnosti Jungheinrich a Panattoni. Věříme v přínos pro region, zdejší ekonomiku a zaměstnanost, ale

i důraz na udržitelnost celé oblasti – to jsou pro nás jako investora důležité aspekty spolupráce. Výstavba logistických areálů je jeden z hlavních směrů nemovitostní části RSJ Investments a jsme připraveni do něj v následujících letech zainvestovat dalších 100 mil. EUR,“ doplňuje Lukáš Musil, člen představenstva investiční skupiny RSJ, která je investorem projektu.

„Developerské společnosti Panattoni přeji hladký průběh výstavby, tak aby v příštím roce mohla být zakončena úspěšnou kolaudací a lidé z Chomutovska se mohli těšit do nového zaměstnání

u prosperujícího zaměstnavatele s dlouhodobou tradicí. Společnosti Jungheinrich přeji, aby nový výrobní závod prosperoval, a lidem z Chomutovska přeji, aby se jim práce v nové lokalitě líbila a mohli být hrdí na to, kde pracují. Spokojení zaměstnanci jsou totiž alfou a omegou úspěšného podniku,“ řekl při zahájení výstavby primátor města Chomutov Marek Hrabáč.

Panattoni Park Chomutov North bude mít oproti původnímu plánu pevnější střechu, aby tam bylo možné instalovat fotovoltaické panely, které se budou významně podílet na tvorbě energie pro celou průmyslovou zónu. Projekt také počítá se silnější izolací a venkovními žaluziemi, které pomohou lépe k šetření nákladů na energie. Sázku na udržitelnost komplex deklaruje i instalací nabíjejících stanicí pro elektromobily.

Projekt u Chomutova však také vyniká i rozsáhlou investicí do podpory biologické rozmanitosti v okolí průmyslové zóny. Jako náhrada za zrušený remízek poslouží výsadba o rozloze 1,5 hektarů, která se bude skládat z dřevin stromového i keřového patra s důrazem na původní druhy. Prostor zůstane neoplocen, a přirozeně tak naváže na revitalizaci přilehlých břehových porostů. Na vhodných místech budou vyhloubeny tůňky pro zvýšení místní druhové rozmanitosti. Z doplňujících opatření lze zmínit luční porosty či ptačí budky.


Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video