Odešel nestor lounského šachu Václav Zrzavý z Opočna

Redakce 2022-05-23 14:15:00

Když mi přišla SMS zpráva od kamaráda z Opočna u Loun, že pan Zrzavý bude mít pohřeb, bylo mi smutno. Jakoby slovy Vladislava Vančury končily staré šachové časy. Se jménem Václav Zrzavý jsem se poprvé setkal před mnoha lety v jakémsi korespondenčním turnaji v době, kdy se ještě posílaly korespondenční lístky za 25 haléřů poštou a na odpověď soupeřů se čekalo i několik dní. Od té doby jsem se měl na pozoru kdykoliv jsem proti němu hrál. Věděl jsem, že to nikdy nebude jednoduchá partie.

Pan Zrzavý hrál samozřejmě také praktický šach a byl velmi stabilním hráčem. Celý svůj život zůstal věrný jednomu šachovému oddílu v Lounech, do jehož řad se registroval v roce 1948. Neměl nikdy potřebu přestupovat jinam a reprezentoval Lounsko na mnoha turnajích – např. krajské přebory mužů jednotlivců, či v různých soutěžích družstev. Pomáhal založit šachové kluby v širokém okolí. Věnoval se také práci s mládeží a byl jedním z trenérů šachového kroužku v Opočně u Loun, kam se později nastěhoval.
Zde jsem se s ním v jednom oddíle sešel po letech i já, když jsem také zakotvil v tomto regionu. Pokud to jeho fyzický stav dovoloval, účastnil se pravidelně soutěží družstev i našich tréninků v místní hospůdce, kde jsme se pravidelně scházeli. Rád jsem s ním hrál za jedno družstvo. Bavilo mě pozorovat, jak starý pán přehrává své soupeře mnohdy o několik generací mladších. Byl důkazem toho, jak jsou šachy krásná hra, pro kterou hoří srdce mnoha lidem po celém světe, a jak se dají dobře hrát ještě v letech, kdy je člověku vysoko přes 80 let. Když pak již nemohl docházet, hrál alespoň doma po internetu bleskové partie s krátkým časem.
Ve věku nedožitých 93 let odešel dobrý člověk, velký znalec a milovník královské hry a šachový gentleman. A když budu trochu neskromný, tak i kamarád. Přestože jsem byl o třicet let mladší a přestože jsme si celý život vykali.
Pane Václave čest Vaší památce.
 Petr Reitinger

Napsal(a): Petr Reitinger

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video