Majitelé problémového věžáku v Klášterci musí vrátit dotace. Řeší to i policie

j.rodling 2023-05-15 11:54:00

Klášterec - Majitelé problémového věžáku v Mírové ulici v Klášterci mají další prolém. Neoprávněně brali peníze z dotací ministerstva na sociální bydlení. Přitom barák odpojili od energií a nechali zavřít. A chtějí ho prodat.

Nejdříve ale musejí vyřešit dotaci na sociální bydlení, kterou dříve dostali od ministerstva pro místní rozvoj. To situaci v Klášterci sleduje.

„Ministerstvu pro místní rozvoj, coby poskytovateli dotace, je situace s domy v Mírové ulici, související s podpořeným projektem detailně známa. V roce 2022 ministerstvo vykonalo veřejnosprávní kontroly podmínek Rozhodnutí o poskytnutí dotace a dodržení účelu v době udržitelnosti. V návaznosti na výsledky kontrol je nyní řešeno vrácení/odnětí dotace,“ odpověděla na dotaz Nástupu mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Veronika Hešíková.

Dotace získaly dvě firmy, Santino Estates s.r.o a WORLD INVEST v.o.s, přičemž z druhé zmiňované se odštěpila další společnost, které patří byty teď. Ve všech společnostech jsou majiteli tři podnikatelé z Chomutovska. Na dotacích pro obě firmy získaly přes devět milionů korun, a to v letech 2011 a 2014.

Nicméně udržitelnost projektu, tedy doba po kterou sociální bydlení měli provozovat, byla do roku 2031 respektive do roku 2034.

Policie a finančák

Ministerstvo chce dotace zpátky, ale uvedla mluvčí, není v kompetenci ministerstva vyměřit penále, to musí v případě porušení rozpočtové kázně řešit místní finanční úřad. „S finančním úřadem je ministerstvo v této záležitosti v kontaktu, z důvodu duplicity kontrol však daňová kontrola zahájena nebyla,“ uvedla mluvčí ministerstva.

Ministerstvo se dále obrátilo na policii. „V této souvislosti bylo podáno oznámení orgánům činným v trestním řízení,“ sdělila Nástupu mluvčí Veronika Hešíková.

Chomutovská policie žádné informace uvádět nemůže. „Platná právní legislativa nám neumožňuje poskytovat informace ke konkrétním fyzickým či právnickým osobám. Mohu pouze potvrdit, že v této souvislosti přijali chomutovští policisté oznámení, kterým se zabývají. Více informací s odkazem na platnou legislativu sdělit nemůžeme,“ uvedla mluvčí policie Miroslava Glogovská.

Týdeník Nástup se také snažil získat vyjádření největšího podílníka ve zmiňovaných firmách, odpověď dosud ale redakce neobdržela.

Město Klášterec by rádo zavřený věžák odkoupilo, ale s majiteli se nedohodlo na ceně. Podle posudku města má budova hodnotu kolem 16 milionů, majitelé však chtějí skoro třikrát více. Starosta Štefan Drozd už dříve uvedl, že by město dům koupilo také pouze v případě, že si majitelé vyřeší zmiňované dotace, kterými je dům zatížen.

 Vedle zavřeného domu čp. 480 v Mírové ulici stojí další problémový panelák čp. 481, ve kterém patří byty více majitelům. (rod)

Napsal(a): j.rodling

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video