Foto: Skauti vyřešili záhadu modré pastelky

Redakce 2023-06-13 13:06:22

Chomutov - Na 140 skautů z celého Ústeckého kraje se sešlo, aby změřilo své znalosti a dovednosti v nejdůležitějším závodě skautského hnutí. Jeho krajské kolo probíhalo od pátku do neděle na chomutovském Kamencovém jezeře. A skautky a skauti celý víkend dokazovali, že jejich klání je dobrodružné, zábavné a rozhodně není ničím, co by se shlíželo jen v minulosti.

 „Svojsíkův závod byl rozdělen do tří modulů,“ řekla k tomu Lenka Holasová, přezdívaná „Kukča“. „Ten první – přežití – začal vlastně hned po příjezdu. Skauti si museli postavit vlastní stany.“ To byl ovšem jen jeden z úkolů prvního modulu. „Moduly byly celkem tři,“ pokračovala Lenka Holasová. Tím druhým byly tzv. brány, kde jednotlivé družiny plnily rozmanité úkoly, samozřejmě plné skautských dovedností.“ A tento modul už byl tématicky laděný do námětu celého závodu.

 Tím byl svět Sherlocka Holmese. I v něm, při vyšetřování zločinu, museli uplatnit mnohé z toho, co se naučili na schůzkách. A to jak ryze skautské dovednosti, tak i řešení situací z běžného života. „Autoři celého závodu, hlavně Pavlína “Trpaslík” Jakabová a Jiří „Čáp“ Gärtner, dokázali vymyslet celou náplň závodu tak, aby naprosto přirozeně a zábavně spojila dobrodružnou hru s prověřením toho, co musí správný skaut ovládat,“ pochválila své kolegy Kukča. Družiny tak musely vyhledat vlakový spoj, a koupit jízdenky, postavit lanovou lávku, ale třeba také čelit nařčení z krádeže. Vyřešení detektivní záhady tedy nebylo hlavním úkolem. Do cíle bylo potřeba dorazit včas a hlavně – osvědčit své dovednosti.

 Po skončení závodu všichni dorazili do městského parku, kde se setkali se samotným Sherlockem Holmesem a odhalili sektu Modré pastelky jejíž aktéři, jako pachatelé zločinu, byli zatčeni.

 Vítězi krajského kola Svojsíkova závodu a postupujícími do kola celostátního v Táboře se stali skauti z družiny Susáčci Teplice a skautky z družiny Veverky Lovosice.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video