Školní obluda půjde k zemi

Redakce 2023-08-01 08:29:40

Chomutov - V září nastoupí děti do škol a ztichlé chodby po prázdninách ožijí. Na podzim bude také živo na škole na Kamenné, kde se dnes kromě dětí prohánějí vítr a lidé, kteří mají školní docházku nejspíš dávno za sebou.

Bude se bourat škola na Kamenné, která je dlouho zavřená a objekt nebyl využíván. Často k němu vyjížděli hasiči a strážníci, protože se ve zdech zabydleli Chomutováci, kteří občas způsobili nějaký ten požár.

O bourání se mluví dlouhou dobu, ale dosud demolice neměla prioritu. Teď už to vypadá tak, že zboření školy nic nebrání. První etapa bouracích prací proběhla už v roce 2018. Pak byl o dlouho ticho po pěšině. Následně město Chomutov letos vypsalo výběrové řízení na demolici zbylých pavilonů rozsáhlého školního areálu.

Do veřejné zakázky se přihlásilo devatenáct firem. Nejlevnější nabídku podala akciová společnost AWT Rekultivace z Petřvaldu. Bourat se bude za cca 6,9 milionu korun, což je podle města výrazně méně, než se předpokládalo. Rada města už schválila vítěze výběrového řízení schválila.

„Uleví se tak zejména obyvatelům v přilehlém okolí, protože zchátralý objekt přitahoval bezdomovce, narkomany a vybízel děti k nebezpečným dobrodružstvím,“ uvedlo náměstek primátora David Dinda. „Stál jsem už v roce 2018 za první etapou demolice. S kolegou Milanem Märcem jsem v uplynulých letech diskutovali přímo uvnitř školy s místními lidmi o všech problémech, které ruina přinášela lidem v okolí. Takže jsem samozřejmě rád, že i zbylá část půjde konečně k zemi,“ uvádí náměstek pro investice David Dinda.

Bourací práce budou probíhat v podzimním období, kdy už není tak velké sucho a dochází k menší prašnosti. Hotovo by mělo být do konce roku.

 Na jaře příštího roku bude místo zatravněno a začne sloužit místním jako volně přístupný veřejný prostor. Případný další rozvoj by měl být v budoucnu konzultován zejména s obyvateli dané lokality.

Na posledním jednání zastupitelstva byl také zamítnut záměr jedné klášterecké firmy, která navrhovala, že by mohla školu přestavět na bytové jednotky. Vedení města se rozhodlo pokračovat v rozjednaném záměru demolice. (rod)

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video