Vyměňte si starý kotel na uhlí

2023-08-16 07:35:00

Chomutovsko - Máte starý kotel na uhlí? Můžete získat dotaci, která přispěje na jeho výměnu za lepší zdroj.

Od 1. září roku 2024 bude zakázáno provozovat kotle na pevná paliva v objektech určených k bydlení, které nesplňují minimálně 3. třídu.

Na výměnu kotlů už dlouho fungují takzvané kotlíkové dotace. Ústecký kraj, který dotace vyřizuje, 1. srpna zahájil příjem žádostí. Žádosti bude možné podávat až do 31. srpna 2024.

Ministerstvo životního prostředí poskytuje na výměnu dotace již od roku 2015 prostřednictvím programu kotlíkových dotací. Pro Ústecký kraj je vyčleněno přes 70 milionů korun, za které bude možné vyměnit přes 400 zastaralých kotlů na pevná paliva za kotel na biomasu nebo tepelné čerpadlo. V případě vyššího zájmu o dotaci nad rámec přidělených finančních prostředků počítá MŽP s navýšením alokace projektu.

Dotační program je opět zaměřen na nejzranitelnější domácnosti - zejména na seniory a domácnosti pobírající příspěvek na bydlení. Žadatelem o dotaci může být vlastník nebo spoluvlastník rodinného domu, samostatně vytápěného bytu v bytovém domě nebo trvale obývané stavby pro rodinnou rekreaci v Ústeckém kraji. Dotace může pokrýt až 95 % způsobilých výdajů. Na tepelné čerpadlo lze čerpat dotaci v maximální výši 180 tisíc korun a na kotel na biomasu v maximální výši 130 tisíc korun.

Příjem žádostí je zajištěn opět elektronicky. Elektronický formulář je již zpřístupněn na krajském webu. Součástí formuláře je i přehled potřebných příloh, které se po podání žádosti dokládají. Potřebné formuláře, které se k žádosti přikládají, jsou již nyní na webu vyvěšeny.

Stejně jako v předchozí výzvě kotlíkových dotací pro nízkopříjmové domácnosti bude umožněno vyplacení dotace formou zálohy a doplatku po provedení výměny. Záloha bude žadateli uvolněna na základě zálohové faktury vystavené dodavatelem, po dokončení a doložení realizace bude zbylá částka uvolněna na základě doložení všech potřebných dokladů. Kotlíkovou dotaci mohou využít i zájemci, kteří již výměnu tepelného zdroje provedli. Výdaje jsou způsobilé i zpětně od 1. ledna 2021. 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video