Jak dopadla degustace piv? Nejvíce chutnaly Bakalář, Bernard a Svijany

Hedvika Mašková 2023-09-08 10:30:00

Tradiční akcí Chmelařského institutu pro zvanou odbornou a laickou veřejnost je v rámci konání Žatecké Dočesné degustace piv. Ta se odehrála minulý čtvrtek a pátek v aule Chmelařského institutu v Žatci. Zde se sešlo celkem 232 degustujících, aby svými mlsnými jazýčky ochutnali a posoudili 156 přihlášených vzorků z 27 pivovarů.

Piva se hodnotila ve čtrnácti kategoriích, a to světlé výčepní pivo, světlý ležák 11°, světlý ležák premium, tmavé výčepní pivo, polotmavé pivo, silné pivo světlé, silné pivo tmavé, silné pivo polotmavé, nealkoholické pivo, nealkoholické ochucené pivo, pšeničné pivo, svrchně kvašené pivo typu ALE a nefiltrovaný světlý ležák. 

Sám Chmelařský institut se blýskl v kategorii pivních speciálů s pivem z odrůd Ceres a Pluto. Spodně kvašený ležák Rezident z žateckého Řemeslného pivovaru Pioneer Beer svou kategorii také ovládl. 

Mezi nejslabšími pivy zvítězilo pivo Pražačka z Tradičního pivovaru v Rakovníku a na druhé příčce se umístilo pivo Hradební z Měšťanského pivovaru v Poličce. Na třetím místě pak skončila kvasnicová desítka z Rodinného pivovaru Bernard.

V kategorii světlý ležák 11° bral první příčku Pivovar Bernard se svým pivem Kvasnicový ležák. Na druhé pozici se umístil Pivovar Svijany, konkrétně Svijanský Máz 11% a na bronzové příčce skončil ležák Černá Hora ze stejnojmenného pivovaru. 

Mezi světlými ležáky premium zvítězilo pivo Šlik z Pivovaru Svijany, druhý skončil Bernard světlý ležák 12° a třetí pozici bral za studena chmelený Bakalář z rakovnického pivovaru.

Jako nejlepší tmavé výčepní pivo vyhodnotili degustující opět Bakaláře, a to tmavou desítku, jako druhý jim nejvíce zachutnal Rohozec X z Pivovaru Rohozec a jako třetí tmavé výčepní pivo Hradební z Poličky. Jako nejlepší tmavý ležák se ukázalo Postřižinské pivo z Nymburku, po něm následoval Černý ležák Bernard 12° a jako třetí pivo Rebel Černý z Měšťanského pivovaru Havlíčkův Brod.

Polotmavým pivům vévodila řezaná desítka Bakalář, druhý skončil Staročech polotmavý z Pivovaru Nymburk a třetí řezaná jedenáctka Rohozec.

V kategorii silné pivo světlé byl nejchutnější Svijanský Kníže 13%. Ucházející bylo také pivo Bohemia Regent Prezident z pivovaru Bohemia Regent z Třeboně. Mezi ně se vtěsnalo světlé silné pivo 13° František Bittner, které se vaří v Měšťanském pivovaru v Poličce.  Z Poličky pochází dle degustujících také nejlepší pivo v kategorii silné pivo tmavé s názvem Eliška. Druhá skončila Svijanská Kněžna 13% a třetí tmavá třináctka z Pivovaru Rohozec. Obě piva se ve své kategorii umisťují na stupních vítězů pravidelně.

U silných polotmavých piv se ,,na bedně” umístilo jako první černohorské pivo – Lobkowicz Démon 13°, druhý Primátor 13° polotmavé a třetí Postřižinské pivo Něžný Barbar.

V kategorii nealkoholických piv zvítězilo hořké nealko z Krušovic. Na druhé pozici se umístil za studena chmelený Bakalář nealko z Tradičního pivovaru v Rakovníku a na třetí pozici se umístilo pito z Protivína, a to Lobkowicz Premium nealko.

Na ,,spravení chuti” měli degustátoři nealkoholická ochucená piva, z nichž byl dle nich nejlepší nealko tropický citrus yuzu Primátor, druhý Svijanský Vozka yuzu-bergamot a třetí v pořadí pomelové nealko Rohozec.

Svrchně kvašená piva typu ALE jsou ideálními nápoji v horkých dnech. Degustující nejvíce osvěžilo pivo Pluto+Ceres z Chmelařského institutu. Jako druhý se v kategorii umístil Primátor APA a jako třetí Rebel IPA z Havlíčkova Brodu.

Nefiltrovaným světlým ležákům vévodil již dříve zmiňovaný Rezident z žateckého minipivovaru Pioneer Beer. Za ním skončil Ventil bez lepku z Pivovaru Proud z Plzeňského Prazdroje a dále Albrecht 11° z pivovaru Albrecht z Frýdlantu.     

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video