Rozmanitý svět čajů – ochutnejte je v lounské Čajovně u sv. Mikuláše

Redakce 2023-09-18 22:31:00

U nás v českých zemích je čaj označení nejen pro čaj připravený louhováním lístků rostliny čajovníku v horké vodě, ale i pro nápoje připravené spařením sušeného ovoce, bylin anebo jiných částí rostlin. V další části našeho čajového seriálu se zaměříme na čajové speciality i opravdové rarity.

          Patříte mezi ty, kteří si raději dají kávu než čaj? Možná je to proto, že jste ještě neochutnali kvalitní čaje a různé čajové speciality.

Před sametovou revolucí v roce 1989 se u nás nedaly kvalitní čaje sehnat. Museli jsme si vystačit se sáčkovými čaji nevalné jakosti, což mnohé z nás od pití čaje odradilo. Teď už je situace zcela odlišná, kvalitní čaje můžete sehnat a vyzkoušet v čajovnách. Čajovny jsou takovou českou raritou, protože jsou typické spíš pro orientální východní země. Tak například v Číně se v čajovnách odehrává veškerý společenský život. Hromadně a hlasitě se tu debatuje o veškerém dění v zemi. Po válce se Čína otevřela evropským vlivům a tak kromě čajoven vzniklo spoustu kaváren a hospůdek, podobně jako u nás v Evropě.

 V Čechách se první čajovna objevila již v roce 1908, kdy cestovatel Joe Hloucha založil na pražském výstavišti japonskou čajovnu. Hlavní rozmach čajoven nastal až po roce 1989. Vznikají útulné čajovny, kde se za doprovodu meditační jemné hudby popíjí nejenom pravé čaje, ale také můžete ochutnat velmi originální a lahodné čajové speciality.

        Mezi opravdové čajové rarity patří například vynikající čaj Puerh.

Je to čaj pro opravdové čajové gurmány, který vyniká specifickou vůní starých knihoven a buddhistických klášterů. Znalci ocení tento tmavý nebo zelený dodatečně oxidovaný čaj velmi vysoko.

 Neobvyklá chuť této čajové delikatesy si žádá už trochu více pro-školený čajový jazýček. Vyrábí se z velkolisté odrůdy čajovníku a časem neztrácí na kvalitě jako například zelený čaj, ale naopak získává. Zraje totiž jako víno. Základní surovinou pro jeho výrobu je zelený čaj, polotovar, který je lisován do různých tvarů – koláčů, hnízd nebo cihel. Přitom je ještě napařován. Při dlouhém skladování pomalu oxiduje a získává svou osobitou vůni a chuť.

 Rozlišuje se zelený Pu-erh nazývaný SHENG. Syrový zelený čaj, jehož lístky se nechají zavadnout, dále se zahřejí na pánvi a potom se několik týdnů suší. Potom je napařen a lisován. Tato výroba vyžaduje delší zrání asi tak desítky let. Toto je tradiční Pu-erh, který se vyráběl ve stejnojmenném městě čínské provincie Yunnan až do čínské kulturní revoluce. Bohu-žel za tohoto období byly zničeny vzácné archivy tohoto čaje. Proto byl v roce 1964 vynalezen rychlejší způsob výroby tmavého Pu-erhu nazývaného SHU PU-ERH. Ten se vyrábí ze zeleného čaje ve fermentačních halách při teplotě kolem 57 stupňů po dobu nejlépe 50 dní. Tento proces urychlí jeho zrání. Kvalitní Pu-erh má pak jemnou delikátní chuť srovnatelnou se zelenými Pu-erhy.

 Zdravotní účinky Pu-erhu

         Čaj Pu-erh podle čínské medicíny podporuje trávení, čistí krev, snižuje hladinu cholesterolu, likviduje bakterie, viry a plísně. Zvyšuje imunitu, je velmi vhodným nápojem pro chladné a sychravé období.

Vyzkoušejte recept:

Pu-erh se zázvorem

1 lžičku Pu-erhu a 2 až 3 plátky čerstvého zázvoru zalijeme vroucí vodou a necháme čtyři až pět minut vyluhovat.

Dochutíme medem a citronem. Popí-jíme, když na nás něco leze a jako prevenci při virózách a chřipkách.


Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

Kurátor Chmelařského muzea - Chmelařství, družstvo Žatec

Náplň práce: průvodcovské služby s komentovanými prohlídkami * zpracování účetních dokladů (evidence skladu, pokladny apod.) * účast na veletrzích cestovního ruchu a kulturních akcích ve městě * aktualizace webových stránek muzea a fb * obnova a realizace expozic muzea. Požadujeme: SŠ vzdělání zakončené maturitou * dobré komunikační dovednosti * základní znalost AJ * znalost NJ výhodou * praxe v cestovním ruchu výhodou * samostatnost, ochota učit se novým věcem. Nabízíme: zázemí stabilní firmy * odpovídající mzdové ohodnocení * zajímavou práci * benefity v rámci sociálního programu.
Kontakt: Ing. Milan Vlček
Tel.: 415733207
WWW: https://www.chmelarstvi.cz/images/aktuality/chmelarstvi-prace_170x150_c19oprava.pdf
E-mail: prace@chmelarstvi.cz


Operátor CNC mechatronického soustruhu, obráběč kovů

Náplň práce: obsluha a programování CNC obráběcího centra (soustruhu) * stanovení obráběcích parametrů a sestavení nástrojů a materiálů * kontrola nastavení strojů a kontrola nástrojů, kontrola průběhu práce během výrobního procesu * provádění kontrolního měření vyráběných součástek pomocí různých měřících a zkušebních přístrojů. Požadujeme: SŠ/SOU vzdělání - technické strojní * znalost řídícího systému Fagor * znalost čtení technických výkresů * schopnost samostatně určit technologický postup soustružení a zvolit potřebné nástroje a materiály. Nabízíme: zázemí stabilní firmy * odpovídající mzdové ohodnocení * zajímavou práci * benefity v rámci sociálního programu.
Kontakt: Ing. Milan Vlček
Tel.: 415733207
WWW: https://www.chmelarstvi.cz/images/aktuality/chmelarstvi-prace_170x150_c19oprava.pdf
E-mail: prace@chmelarstvi.cz


Strojní zámečník - Chmelařství, družstvo Žatec

Náplň práce: výroba a montáž česacích linek * zámečnické a svářečské práce. Požadavky: SOU/SŠ vzdělání technické * svářečský kurz na kyslíko-acetylenové svářování plamenem * svářečský průkaz na svařování elektrickým obloukem v ochranné atmosféře. Nabízíme: zázemí stabilní firmy * odpovídající mzdové ohodnocení * zajímavou práci * benefity v rámci sociálního programu.
Kontakt: Ing. Milan Vlček
Tel.: 415733207
WWW: https://www.chmelarstvi.cz/images/aktuality/chmelarstvi-prace_170x150_c19oprava.pdf
E-mail: prace@chmelarstvi.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video