Výstava v Galerii U Radnice v Žatci potrvá do konce září

Redakce 2023-09-14 13:00:00

V žatecké Galerii U Radnice proběhla předminulou neděli vernisáž obrazů žateckého patriota, chmelaře a malíře Antonína Hacha (*1908 v Kralovicích, +1984 v Žatci). Milé kresby a obrázky v nedělním odpoledni přilákaly do této vyhledávané umělecké galerie na pět desítek návštěvníků.

Antonín Hach začal malovat v roce 1922 ve svých 15 letech při studiích na obchodní škole v Rakovníku. První obrázky patřily rodným Kralovicím, kam se vždy rád vracel. Školu dokončil s vyznamenáním a hned nastoupil jako praktikant u firmy Obchod chmelem Rouček a Stern v Žatci. Brzy dokázal poznat způsoby zpracování a úpravy chmele, uměl jej třídit a určovat jeho jakost. Nakonec se věnoval i odbytu chmele do českých a slovenských pivovarů a navázal obchodní styk s pivovary v Belgii a Francii. Vzhledem k dlouhodobým zkušenostem s chmelem byl jmenován inspektorem Inspekty Praha, která zajišťovala pro zahraničí odborné zprávy o vyváženém českém chmelu. Stal se zároveň skladníkem exportního skladu Léčivých rostlin v Žatci. Autor byl nadšeným turistou, kdy při cestování rád maloval krajinky.

„Jsem nadšená, že jsem mohla touto výstavou přinést vzpomínku na mého tatínka, který miloval Žatec a připomenout jeho tvorbu,“ řekla při vernisáži jeho dcera Jindřiška Bajborová. Obrázky Žatce, Libočan, Kralovic, Sobotky, Krkonoš a dalších míst si mohou návštěvníci v žatecké Galerii U Radnice prohlédnout do 30. září.

Tato žatecká galerie se věnuje mladým začínajícím, ale také renomovaným výtvarníkům ze Žatce a okolí. „Dávat prostor těmto malířům se ukazuje jako skvělý nápad. Celý příští rok máme již obsazený,“ prozradil kurátor galerie Petr Pavel Šimáček a dodal: „Do konce letošního roku to budou ještě dvě výstavy Žatecké erby a obrazy akademického malíře Václava Nasvětila“.     

(tz), Foto: Rodáci Žatec

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video