Na druhý pokus to vyšlo. Žatec je v UNESCO!

Redakce 2023-09-18 11:59:00

Česká republika se dočkala sedmnáctého zápisu na Seznam světového dědictví UNESCO, a to díky nominaci Žatce a krajiny žateckého chmele. O zápisu rozhodl Výbor pro světové dědictví v Rijádu v Saúdské Arábii v pondělí.

„Zápis statku Žatce a krajiny žateckého chmele na Seznam světového dědictví UNESCO je významným uznáním naší kultury, historie a odkazu. Chtěl bych upřímně poděkovat celému týmu, který se na přípravě nominační dokumentace podílel. Je to výsledek mnoha let tvrdé práce, oddanosti a vášně pro zachování a oslavení tohoto jedinečného místa a jeho významu pro naši zemi. Toto ocenění je nejen pro nás, ale pro všechny hrdé Žatečany, kteří s hrdostí sdílejí toto kulturní dědictví. Děkuji vám všem za podporu a věřím, že tento zápis přinese nové příležitosti pro rozvoj a propagaci naší oblasti. Děkuji za možnost být u celého procesu od samého začátku až po dnešní den,“ řekl manažer řídící skupiny připravující nominační dokumentaci Jaroslav Špička.

Žatec o zápis na prestižní seznam usiloval od roku 2007, kdy byl zapsán na indikativní seznam, tedy národní soupis lokalit, které mají celosvětový význam i ambici stát se památkou s nejvyšším významem. Zápis byl učiněn na druhý pokus poté, co Výbor pro světové dědictví doporučil v roce 2019 nominaci přepracovat a rozšířit o chmelařskou krajinu. Právě tradice žateckého chmele je hlavním důvodem zápisu na Seznam UNESCO.

Už to, že Žatec usiloval o zápis na Seznam světového dědictví tolik let, naznačuje, kolik práce a úsilí úspěchu předcházelo. Na úspěšné nominaci se podíleli jak pracovníci městského úřadu a vedení Žatce, a to hlavně v minulých dvou volebních obdobích, tak další partneři, kteří byli přímou součástí přípravného výboru Steering group, nebo s ním spolupracovali. Významný podíl na úspěchu tak mají chmelaři, pracovníci Národního památkového ústavu a Ministerstva kultury ČR, ale i mnoho dalších. „Žatec o tento zápis usiloval 16 let. Že se vše povedlo dotáhnout do úspěšného konce, za to si zaslouží obrovské díky a pochvalu všichni, kdo se na přípravě nominačních dokumentů podíleli. Vážím si jejich práce a nasazení, chci jim poděkovat jménem celého Žatce,“ zdůraznil rovněž starosta města Radim Laibl.         

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video