Koloběžky na Chomutovsku jedou dál

j.rodling 2023-09-28 06:50:00

Chomutovsko - Novinka v chomutovských a jirkovských ulicí, sdílené elektrokoloběžky, budou jezdit dál. Schválila to obě města Chomutov i Jirkov.

V uplynulém týdnu jednala o prodloužení pronájmu rada města Chomutova. Provozovatel služby požádal o prodloužení nájemních smluv na veřejná prostranství, která slouží jako základní parkovací místa. Službu chce provozovat do konce října.

V Chomutově nebylo schválení pro pokračování koloběžek jednoznačné. Proti se postavili radní za Nový sever, kteří jsou v radě společně s ANO. Podle Nového severu se proti sdíleným elektrokoloběžkám se poměrně výrazně vymezila městská policie, návrh na prodloužení nájemních smluv na parkovací místa jeho radní nepodpořili. „Náš nesouhlas není kritikou firmy, která koloběžky ve městě provozuje. Máme ale za to, že to do města přináší řadu nových problémů a nešvarů, na jejichž řešení nemáme jako obec žádné nebo jen velmi omezené nástroje,“ uvedl radní za Nový sever Martin Bocian.

Nový sever nemá v radě většinu a ostatní radní koloběžky schválili. Novoseveřané uvedli, že většinové rozhodnutí respektují. „Přes zimu však budeme iniciovat jednání o vymezení mantinelů pro provoz této služby v budoucích letech. Pokud město o tento typ dopravy stojí, je potřeba stanovit obecné širší principy bikesharingu v našem městě. Včetně provozu sdílených jízdních kol,“ uvedl Nový sever.

Koloběžky budou pokračovat také v Jirkově. Sdílené elektrokoloběžky, které měly v Jirkově prázdninový zkušební provoz, budou ve městě k dispozici až do konce října, tedy do započetí zimní údržby. Schválili to radní na svém zářijovém jednání. „Během provozu elektrokoloběžek jsme nezaznamenali žádnou stížnost obyvatel, ani nedošlo k žádnému vážnému incidentu. Proto nevidíme důvod je zrušit. Ale budeme samozřejmě i nadále sledovat veřejné mínění,“ upozorňuje starostka Dana Havlátková Jurštaková.

Sdílené koloběžky může použít každý přes aplikaci v mobilním telefonu, přes aplikaci i zaplatí.

Koloběžky v Chomutově a Jirkově provozuje chomutovská společnost TO-Mi electro CZ s.r.o. 

Napsal(a): j.rodling

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video