Lesní školka Kořínek Peruc - pohyb, poznávání i výlety

Redakce 2023-10-02 08:26:00

Po létě plném příměstských táborů se v Kořínku – lesní školce na Peruci – otevřela jíž pátým rokem vrátka pro děti školkového věku.

Děti v Kořínku vyrážejí každodenně na výpravy za poznáním a dobrodružstvím do přírody. Kromě spousty pohybu a hraní se také učí poznávat své okolí a chránit je. I ten nejmenší Kořínek ví, že ničemu a nikomu živému se neubližuje, že strom potřebuje listy na dýchání a mech potřebuje les pro udržování vláhy. ,,Každodenním pozorováním a zažíváním na vlastní kůži se dětí přirozeně učí o cyklech přírody, ročních dobách a lidových tradicích. S radostí pozorují zamrzlé louže, ale i pupeny a první listy na stromech, sklízejí jablka na školkovém pozemku, pěstují hrášek, jahody a rajčátka. V zimě bobují na naší zahradě, a pak se mohou ohřát u kamen v jurtě. Po obědě čeká děti odpočinek při vyprávěné nebo předčítané pohádce. Vědí, kde každý rok kvetou první sněženky a kde najdou kvést první podléšky. A co teprve když vykvetou všude pampelišky! To je pak víl s věnečky,“ popisují běžný den ve školce Iva Hluštíková a Jitka Kržová. Společnost dětem dělá terapeutický pes, od tohoto školního roku se děti začínají starat i o vlastní slepičky a součástí pravidelných odpoledních aktivit je ježdění na poníkovi.

Někdy mění Kořínci cíl svých výprav a vydávají se na výlety. Pravidelně jezdí do Loun do Vrchlického divadla na pohádky, do Oblastního muzea, do knihovny a plavat do plavecké haly. Dokážou také vyšplhat na Ranou nebo jezdí do Zoo v Chomutově a na farmu do Slavětína. Na Peruci samozřejmě často zavítají k Oldřichovu dubu, na Krásnou vyhlídku, do místní knihovny nebo do Galerie u Plazíka. Do školky se mohou přijít podívat a užít si dopoledne v přírodě i mladší děti s doprovodem rodičů, když se pravidelně ve čtvrtek pořádá Minikořínek. Naopak ti, co už odrostli školkovým střevíčkům, si mohou na školku zavzpomínat a přijít si s kamarády užít lesní dobrodružství ve ,,školáckých sobotách“. Zápis do školky je v průběhu celého roku. (iva,jit)

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video