Parkovací sklopky končí, ale systém se nezmění

2023-10-16 07:30:00

Jirkov - Někdo na ně nedá dopustit, pro jiné jsou parkovacím peklem. Ocelové zábrany, které se dají zvednout, aby na místě nemohl parkovat nikdo jiný.

V Jirkově jich mají stovky. Zavedly se před mnoha lety a lidem, kteří je mají pronajaté, zajišťují jistotu parkovacího místa na sídlišti. Pro ostatní, které takové místo rezervované nemají, je problém na sídlišti zaparkovat. Může být frustrující přijet na poloprázdné parkoviště, kde jsou však skoro všechna prázdná místa obsazená sklopkami. Velmi často nejsou ani zvednuté, přesto je by na místě člověk parkovat neměl.

Odborníci na dopravu s takovým systémem spokojení nejsou. Blokuje totiž možnost parkování a plochy zůstávají nevyužité. Auta se pak logicky štosují jinde.

V Jirkově je to ovšem zažitá praxe. Teď se trochu změní, kovové zábrany půjdou do šrotu. „Vadí nám při zimní údržbě i při čištění ulic. Jsou poměrně často poškozené. Majitelé je zapomínají zvednout, a pak volají městskou policii, že jim na jejich místo vjel jiný řidič,“ podotkla starostka Jirkova Dana Havlátková Jurštaková.

Město však nejde tak daleko, aby změnilo celý systém parkování. Předplacená místa zůstanou, jen už na jejich místě nebude zábrana, ale na parkoviště přibude značka. Lidé ochotní si zaplatit za parkovací místo, dostanou parkovací kartu.

Na rozdíl třeba od Chomutova Jirkov nebude vydávat více karet, než je na daném parkovišti míst, aby nedocházelo k situacím, kdy má člověk zaplaceno a stejně nenajde místo k zaparkování. „Jeden žadatel může získat kartu na dvě auta, v jednu dobu však na parkovišti smí stát jen jeden z vozů. Tuto možnost využijí hlavně ti, kterým koliduje zaměstnání, kdy je jeden z členů rodiny doma a parkuje před domem, zatímco druhý z páru je s vozem v práci,“ popsala starostka.

Do zavedeného systému se zatím nikdo neodvážil radikálněji zasáhnout. I současná starostka přiznává, že to je citlivé téma. Stěžovali by si hlavně ti, kteří jsou už na rezervovaná místa zvyklí.

Karty už se na jiných místech osvědčily. „V ulicích, kde jsme stání rekonstruovali, jako například v Mládežnické, jsme již sklopky zpět do nového povrchu nenavrtali. Lidé jsou zvyklí parkovat na téměř totožných místech, kde parkovali dosud. Parkovací plochy jsou označeny svislým značením, že jde o místa vyhrazená řidičům s platnou parkovací kartou,“ doplnila starostka Jurštaková.

Zda na místech parkuje ten, kdo může, budou kontrolovat strážníci městské policie přes aplikaci.

Jirkov má 750 takto vyhrazených míste, zhruba 500 jich má dosud mechanické zábrany. Za jistotu místa pro stání zaplatí občané 400 korun za místo měsíčně.

Bezzábranové stání by se mělo rozjet od nového roku. Majitele vyhrazených stání čeká od ledna ještě druhá novinka. Poplatek budou nově hradit přímo v budově městského úřadu na odboru majetku města. Úřad tomu, kdo bude chtít parkovací kartu, ji vydá pouze tehdy, pokud nemá vůči městu žádné dluhy. „Ať jde o pokuty, poplatky za psy, svoz odpadu atd. Měli jsme tu případ, kdy jeden žadatel uhradil dluh 70 tisíc korun, aby nepřišel o své parkovací místo u domu," podotkla starostka.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video