Žatecká perníkářka vyhrála prestižní soutěž amatérských cukrářů

Hedvika Mašková 2023-10-20 09:26:00

Cukrářský samouk Jana Prokopová ze Žatce dělá jedinečné perníky. Se svým trojrozměrným vánočním vlakem vyjela na Moravský cukrářský šampionát do Olomouce a odvezla si odsud zlatou medaili. Perníky peče již čtyři roky, ale soutěže amatérských cukrářů se zúčastnila poprvé.

,,Soutěžila jsem v kategorii 3D perníky. Bylo zde však více kategorií, ve kterých se soutěžilo, a to Svatební dort, Makronky, Cukrářský exponát, Modelace cukrářských květin, Juniorský dort, Dekorativní 3D perník, Čokoládové pralinky, Umělecký exponát, Dekorativní perníky, Svatební dort - zlatá svatba,” popsala soutěžní kategorie Jana Prokopová a doplnila, s čím přesně zaujala porotu ona sama: ,,Každý rok je dané téma a perníky se přivezou na soutěž už hotové. Maximálně se sestaví a poupraví po cestě případné nehody. Letošní téma bylo Vánoční vlak. Moje expozice se jmenovala Vánoční Express. Vlak jsem doplnila nádražím a stromy. Exponát byl velký 100 x 75 cm a převoz do Olomouce byl opravdu náročný. Naštěstí se nám povedlo vše převézt bez újmy. Každý komponent jsem měla pečlivě zabalený v krabici a základní deska jela sama v kufru.”

Jana Prokopová věnovala svému dílu více než tři měsíce práce. A výsledek stál za to. Ve své kategorii si vybojovala první příčku. Svůj exponát následně věnovala perníkovému muzeu v obci Velehrad, kde bude mít své čestné místo.

,,Mé výtvory je možné vidět na facebookových stránkách a instagramovém profilu na JPperníčky. Jsem amatér a vše jsem se naučila osvědčenou metodou pokus-omyl. Jinak je mým povoláním zdravotník, přesněji farmaceutická laborantka v lékárně,” objasnila na závěr vítězka cukrářského šampionátu Jana Prokopová, která si jako výhru odvezla poukázky na nákup v e-shopech zaměřených na cukrařinu a kurzy, ve kterých se může dále zdokonalovat.        

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video