Vrchlického divadlo slaví dvacáté výročí novodobé existence

Redakce 2023-10-19 20:38:17

Louny – Lounské divadlo slaví. Letos je to dvacet let, kdy lounská divadelní prkna opět ožila a kulturní stánek mohl přivítat divadelní spolky, jejichž představení zhlédly tisíce návštěvníků. Budova divadla v Lounech však stojí mnohem déle, více než sedmdesát let.

Poprvé se v Lounech divadlo otevřelo před sedmdesáti třemi lety – tehdy jako Fučíkovo. V té době byla touha místních obyvatel po divadle značná a po celou jednu generaci se vybíraly dary a příspěvky, prodávaly se tzv. ,,cihly“, jejímž ,,zakoupením“ se přispívalo na vybudování regulérního divadelního domu. Stovky lidí přispívaly penězi či prací zdarma ke zdaru celé akce, v březnu 1950 sbírka činila 1 646 000 Kčs a na dobrovolných brigádách bylo odpracováno více než dvacet tisíc pracovních hodin. Poprvé bylo lounské divadlo slavnostně otevřeno bylo v sobotu 29. října 1950 a až do neděle 12. listopadu se denně hrálo. Během těchto dní se odehrálo dvacet představení, které navštívilo 10 540 diváků. Divadlo se stalo významnou součástí místního kulturního života na dlouhých čtyřicet let. V roce 1990 havarijní stav elektrických rozvodů a vytápění donutil provozovatele činnost divadla zastavit.

Podruhé se divadlo v Lounech k životu nadechlo před dvaceti lety, v roce 2003. Celá devadesátá léta přitom představitelé města hledali shodu, co s budovou a divadelním životem v Lounech dál. Až v roce 2000 přijalo tehdejší městské zastupitelstvo usnesení, v němž se rozhodlo o opravě budovy a navrácení jména po lounském rodákovi Jaroslavu Vrchlickém. Opravy byly ukončeny v říjnu a v polovině listopadu divadlo uvítalo první návštěvníky ve své novodobé historii.

A právě toto dvacetileté výročí za měsíc Vrchlického divadlo oslaví. A připravilo k tomu zajímavý program, v němž si na své přijde určitě každý.

V polovině listopadu, konkrétně 15. listopadu tohoto roku, oslaví Vrchlické-ho divadlo v Lounech 20 let své novo-dobé existence. Oslavy doprovodí velkorysá kampaň nazvaná 20 LET – DIVADLO – HUDBA - ZÁBAVA, jejíž první část mohou občané okresu Louny a okolí vidět již nyní na plakátovacích plochách či sociálních sítích, a která vyvrcholí v listopadu, kdy proběhnou oslavy samotné.

,,Vrchlického divadlo má ve svém životopisu dvě data narození,“ připomíná ředitel divadla Jakub Bielecki. Tím prvním je 29. říjen 1950, kdy bylo di-vadlo, tehdy s názvem Fučíkovo, otevřeno. Na konci 80. let byla jeho budova kvůli havarijnímu stavu uzavřena. V roce 2000 zvítězil osvícený názor budovu opravit a 15. listopadu 2003 se začala psát novodobá historie tentokrát již Vrchlického divadla, ale i kulturního života v Lounech vůbec. „A to je věc, která si zaslouží oslavit”, dodává Bielecki.

Vrchlického divadlo (VD) je příspěvkovou organizací města Louny, které se připojuje ke gratulantům: ,,Město Louny přeje divadlu další desítky let na divadelní mapě a tisíce spokojených diváků,” popřál starosta města Milan Rychtařík.

Během jeho novodobé existence navštívilo lounské divadlo přes 540 000 lidí. Každoročně obslouží kolem 33 tisíc diváků, ať už špičkovými divadelními představeními, koncerty současné i klasické hudby či zábavnými po-řady. VD ale není jen divadlo. V roce 2010 byla ve sklepení divadelní budovy otevřena Galerie města Loun, která za dobu své existence hostila již 46 výstav umělců životně či profesně spjatých s naším městem a okolím a prošlo jí téměř třináct tisíc návštěvníků. V roce 2014 se k divadlu přidal zrekonstruovaný Kulturní dům Zastávka. Na více než 700 akcí - plesy, taneční kurzy, koncerty, zábavy, konference, večírky, představení pro děti a další – zavítalo již téměř 155 tisíc návštěvníků.

,,Lounské divadlo se ve své novodobé éře stalo moderním a multifunkčním kulturním centrem Loun a okolí," konstatuje Bielecki. „Páteř jeho publika tvoří téměř 500 abonentů všech čtyř předplatitelských řad (A – současné divadlo, B – zábavné divadlo, C – klasické divadlo, Kruh přátel hudby), které si hýčkáme,” dodává. Vrchlického divadlo se chová jako svědomitá stagiona a do Loun se tak dostávají (i přes omezené technické a prostorové možnosti) divadelní hry, které patří mezi nejzajímavější na českých divadelních prknech. Ve dvacítce programů v každém měsíci se vždy najde čas na koncert komorní hudby, případně koncert rockový, jazzový. Ve Vrchlického divadle si užijete i balet, vystoupení stand-up komiků, nebo třeba talk-shows oblíbených herců.

,,Myslíme samozřejmě i na naše nejmenší diváky,” připomíná Milena Syrovátková, zástupkyně ředitele. „Pravidelná pohádková představení se pro svou kvalitu a vysokou návštěvnost stala nedílnou součástí životů mnoha rodin nejen z Loun, ale i širokého okolí. K lounskému divadelnímu životu patří tradičně ochotnická scéna. Louňané amatérskému divadlu přejí a za svou vzali i postupovou přehlídku amatérského divadla Lounské divadlení, která své 20. narozeniny oslaví v březnu 2024. Přehlídka je po celé republice známa pro svou vlídnou atmosféru, vysokou návštěvnost a mimořádnou kvalitu," dodává Syrovátková. Nadstandardní a přátelské vztahy udržuje divadlo i s jinými lounskými institucemi a organizacemi, které v prostorách divadla, galerie či kulturního domu pořádají akademie, přednášky, semináře či koncerty.

Místo narozeninového dortu divadlo přichystalo narozeninový program, kterému věnuje celou zbývající část sezony. Program je tak pestrý, že vybrat si může úplně každý, ať hledá kvalitní divadlo, hudbu či zábavu. Diváci si mohou vybrat z bohaté nabídky na webových stránkách divadla, kde si samozřejmě mohou zakoupit vstupenky na zvolené představení. Naše divadlo nám v celém okolí závidí a my jsme na to pyšní!

          (Jakub Bielecki, ředitel divadla)

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video