Náměstek Kulhánek: Podpora v sociální oblasti kraje opravdu potřebným

PaedDr. Jiří Kulhánek, náměstek hejtmana Ústeckého kraje (pi) 2023-10-25 11:00:00

Kraj - V těchto dnech vrcholí přípravy rozpočtu i v Ústeckém kraji. V sociální oblasti se soustředíme prioritně na děti, seniory a zdravotně postižené, kteří si nemohou sami pomoci.

V roce 2024 opět podpoříme zařízení pro naše nejmenší v složité situaci, tzv. Klokánky, které si nevystačí s příjmy od státu a náš kraj je dofinancuje. Opět podpoříme částkou 10 milionů korun péči o děti a dospělé s poruchou autistického spektra. I v tomto případě zabezpečujeme finance pro služby autistům, jejichž podpora od státu je nedostatečná. Taktéž budeme pokračovat v podpoře sociálního podnikání, kde smyslem vynaložených prostředků je zapojení zdravotně postižených do běžného života, aby se mohli cítit stále platnými pro své okolí. Větší podporu plánujeme pro naše kluby seniorů a jejich aktivity napříč krajem a navazujeme tak na naší velmi dobrou spolupráci. Nově připravujeme v rozpočtu podporu pro potravinové a nábytkové banky, které zajišťují pomoc pro lidi v nouzi.

Úplnou novinkou je dotační program na prevenci kriminality, díky kterému zaměřujeme částku 10 miliónů na obce s vyloučenými lokalitami. Budeme podporovat prevenci ve školách i na veřejných prostranstvích s cílem zapojit děti a mládež do aktivní činnosti, aby se nám na sídlištích nemnožily dětské gangy, a naopak přibývaly aktivní děti ve sportovních oddílech či zájmových organizacích. Bude to fuška, ale někde se začít musí. Do našeho portfolia podpor patří samozřejmě dotace pro dobrovolníky, mateřská centra, ale i protidrogová činnost. Vše výše uvedené stát buď nefinancuje, nebo jen z části. Role kraje je zejména v pomoci tam, kam stát nedosáhne, a efektivní pomoci těm opravdu potřebným. Lepší peníze na polohovací lůžko pro zdravotně postiženého, než výlet politika do zahraničí.

PaedDr. Jiří Kulhánek, náměstek hejtmana Ústeckého kraje

Napsal(a): PaedDr. Jiří Kulhánek, náměstek hejtmana Ústeckého kraje (pi)

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video