Divočinu Pražských polí protknou stezky

Redakce 2023-11-06 09:57:00

Chomutov - Je to kus skoro opravdové divočiny ve městě. Teď se Pražská pole dočkají stezek, výhledů či piknikových luk.

V oblasti mokřadů a luk, které jsou možná paradoxně kousek za průmyslovou zónou a podél frekventované silnice do Prahy, se daří chráněným rostlinám a živočichům. Když se procházíte kolem vodních ploch, snadno narazíte třeba i na racky.

V průběhu několika let by se z Pražských polí mohl stát nový přírodní rekreační areál. Jeho součástí mohou být stezky pro cyklisty, vodní plocha na koupání, hřiště pro psy či piknikové louky. Město totiž plánuje zatraktivnění lokality, kde se dřív těžilo uhlí.

Chomutov chce vytvořit rekreační areál, který ale zachová přírodní ráz a biodiverzitu místa. Uvažuje se i o vybudování nové vodní nádrže, ve které by bylo možné koupání, případně o obnově stávajících vodních děl. Počítá se také s ptačími pozorovatelnami, ve zdejších mokřadech totiž žijí četné populace vodního ptactva. Město také plánuje zázemí pro návštěvníky a parkovací plochy.

Přesný rozsah úprav a podobu lokality má navrhnout projektant. Ten musí zohlednit stávající ochranu lokality, protože je domovem řady chráněných živočichů – například čolka velkého, kuňky ohnivé a vážky jasnoskvrnné – a rostlin. Území je proto zařazeno mezi evropsky významné lokality Natura 2000. Podle záměru Ústeckého kraje by navíc mohlo místo získat status přírodní rezervace. Podle oznámení by se tak mělo stát ještě v letošním roce.

Předběžné náklady na zatraktivnění místa mají být zhruba 70 milionů korun. Na projekt se pokusí získat peníze z dotačního fondu, který je určen na likvidaci ekologických škod souvisejících s těžbou hnědého uhlí v Ústeckém a Karlovarském kraji.

Vše je zatím na začátku, musí se počkat na zpracování projektové dokumentace a následně vyřídit různá povolení. Pražská pole se nacházejí na okraji Chomutova. Po ukončení těžby v roce 1992 se zde vytvořilo přírodní prostředí jezerních ploch, které vznikly v důsledku hlubinných závalů a následného zatopení podzemní vodou. Celé území je v současné době ve správě Městských lesů Chomutov a je tam i rybářský revír.

Dlouhá léta se uvažovalo o vybudování golfového resortu. Od tohoto záměru město nakonec ustoupilo. Jednou z podmínek pro získání dotačních peněz i pozemků bylo, že místo nebude komerčně využívané, do čehož golfové hřiště nezapadá. 

Foto: mapy.cz

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video