V Údlicích se sejdou zástupci svobodných škol

K. Miczková 2023-11-07 08:03:00

Chomutovsko - Ve svobodné škole v Údlicích se chystá velkolepé celonárodní dění. ZeMěŠkola zde bude hostit od 10. do 12. listopadu přes 90 lidí z celé republiky, jelikož se koná pravidelné setkání Asociace svobodně demokratických škol (ASDŠ).

A že zde bude o tomto víkendu opět pořádně živo. Celkově celý měsíc se šíří ZeMěŠkolou velké rušno, jelikož tady probíhají již náročné přípravy pro organizaci podzimního setkání ASDŠ, které se v prostorách školy premiérově konalo již na jaře 2023. Asociace se takto pravidelně setkává dvakrát do roka vždy v jiné svobodné škole, nicméně letos si všichni účastníci již podruhé kvůli velkému zájmu a pro velký úspěch odhlasovali ZeMěŠkolu i pro tentokrát.

Pokaždé se sjedou zástupci téměř všech svobodných škol z celé republiky i ze Slovenska. Paralelně vždy v průběhu víkendu probíhá několik diskusí na předem domluvená témata v několika blocích. Otevíráme vzájemně například náměty týkající se všech stránek života svobodných demokratických škol, sdílíme své zkušenosti z praxe, vyměňujeme si názory a hledáme v jednotlivých tématech konsenzus.

Zabýváme se sebeřízeným vzděláváním, motivací dětí k učení, jak je učit bez učebnic, aby je to bavilo a probíhalo metodou přirozeného poznávání světa za využití reálných situací, předmětů a osob. Na setkání se zaobíráme taktéž systematizací vzdělávání, jak financovat naše budovy a utáhnout rozpočet svobodných škol, které nedosáhnou na peníze ministerstva školství, jež podporuje budovy a pomůcky státním školám, a předáváme si vzájemně rady, jak se vypořádat s tímto finančním problémem.

Také je pro nás důležitá práce s rodiči, anebo vzdělávání průvodců ve svobodném a sebeřízeném vzdělávání, jelikož je to nová generace. Radíme se, jak navazovat kontakty s mezinárodními školami v EU, otevíráme téma sociokracie, tyrkysové společnosti, což nejsou jenom otázky svobodných škol, ale celkově dnešního moderního způsobu fungování společností ve všech oblastech poskytování služeb a produktů. Probíráme konkrétní aktuální témata, jež jsou určena pro dnešní společnost.

Na tomto setkání taktéž přijímáme nové členy do Asociace svobodně demokratických škol a zveme vzácné návštěvy, které úzce vychází z vizí svobodně demokratických škol. Pro podzimní setkání přijal naše pozvání Peter Živý, který se už 20 let věnuje studiu alternativních forem pedagogiky. Jednou zajímavou oblastí jeho zájmu je humanisticko-holistická pedagogika, jež pěstuje a chrání v dítěti jeho sebespojení, rozvíjí vnitřní potenciál a buduje v něm skutečný zájem o okolní svět.

Akce je součástí projektu „Demokracie a svoboda ve školství a vzdělávání”, projekt č.: 62500-2021-005-008 v rámci aktivity A2 - Sdílení pedagogů. Projekt podpořila Nadace OSF z programu Active Citizens Fund, jehož cílem je podpora občanské společnosti a posílení kapacit neziskových organizací. Program je financován z Fondů EHP a Norska.


Napsal(a): K. Miczková

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video