Nový kamerový systém se vyplácí. Policii se díky němu podařilo dopadnout několik pachatelů

Hedvika Mašková 2023-11-23 10:30:00

Na pořádek a bezpečnost v ulicích Žatce od nového roku dohlíží přesně 29 kamer. Informace z nich jsou přenášeny na obrazovky do budovy městské policie, kde jsou nepřetržitě sledovány. Nový kamerový monitorovací systém zjednodušuje a zvyšuje efektivitu práce městské police ale i té státní. V plánu je jeho další rozšiřování.

,,Záznamy z kamer si od nás v případě potřeby pokaždé vyžádá státní policie. V loňském roce, kdy jsme ještě tolik kamer neměli, si od nás státní policie vyžádala 35 záznamů. Letos jich za první čtvrtletí bylo 55,” prozradil našim novinám ředitel Městské policie Žatec Miroslav Solar.

Státní policii pomáhají záběry z kamer rozkrývat trestné činy a přestupky. Ne vždy se ovšem podaří pachatele rozklíčovat. V mnoha případech však ano.

,,Díky novému kamerovému systému se nám například podařilo zjistit pachatele zničené lavičky na náměstí Poperinge v Žatci. Kolegům ze státní policie pak kamery pomohly při odcizení hotovosti z odstavené dodávky v ulici Dr. Václava Kůrky a také při vloupání se do dílen v areálu bývalé žatecké šroubárny,” upřesnil Miroslav Solar z městské policie, který je spokojený, že kamerový systém funguje a využívá se k účelu, k němuž byl určený.

Žatečtí strážníci na kamerách online zejména sledují kritická místa. V plánu je rovněž rozšíření kamerového systému na Chelčického náměstí.

Kromě 29 kamer rozmístěných po městě, mají policisté k dispozici i mobilní kameru, jejíž umístění mohou dle potřeb měnit. Zatím ji zkouší a časem uvidí, jak se osvědčí.

,,Ke stacionárním kamerám jsme na zkoušku přikoupili mobilní kamery, které nahradí přežité fotopasti a použijeme je do dočasné problémových lokalit, na které upozorňují občané, příslušné odbory či třeba Technická správa města Žatec. Jde například o černé skládky u kontejnerů, zlámané stromy, opakující se poškození mobiliáře a tak dále,” doplnil závěrem starosta města Radim Laibl.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video