Města na kole: Kadaň dominuje, Chomutov ne

Redakce 2023-11-15 08:55:00

Chomutovsko – Online magazín Městem na kole publikoval výsledky žebříčku CykloRank Česko 2023. Z Chomutovska si zdaleka nejlépe vedla Kadaň, nejhůře je na tom Chomutov.

Cílem žebříčku je poskytnout objektivní pohled na stav cyklistické infrastruktury v českých městech. Jedinečný projekt vznikl v partnerství mezi magazínem Městem na kole, výzvou Do práce na kole a spolkem Plzeň na kole. Žebříček hodnotí česká města nad 10 tisíc obyvatel podle kvality a množství jejich cyklistické infrastruktury.

V první desítce, na pátém místě se umístila Kadaň, která podle autorů nabízí obyvatelům a turistům 49 kilometrů cyklistické infrastruktury. U Jirkova je to 14 kilometrů, v Klášterci 18 km, v Chomutově 20 kilometrů.

Analýza CykloRank Česko se snaží přinést základní přehled o délce a hustotě cyklistické infrastruktury v českých městech. Odhaluje tak přední české cyklistické „ráje” s velkým množstvím cyklostezek, cyklopruhů i další infrastruktury jako cyklostojanů, pěších zón či chodníků s povoleným vjezdem kol. Na prvním místě se umístil moravský Uničov, následuje Hradec Králové a Pardubice. Na posledních místech jsou naopak sídla, která v infrastruktuře pro kola zaostávají.

Větší množství cyklistické infrastruktury je zpravidla spojené s vyšší bezpečností a pohodlím, což může hrát klíčovou roli v povzbuzování cyklistické dopravy. Ta je zdravým, efektivním, ekologickým a levným způsobem přepravy po městech.

Jak vyhodnocení probíhalo? Nejvíce bodů městům přineslo množství jejich oddělené infrastruktury, tedy cyklostezek nebo vyhrazených cyklopruhů. Body byly uděleny také za nevyhrazené cyklopruhy, stojany na kola a cykloobousměrky. Pruhy pro autobusy, pěší zóny či chodníky s povolenou jízdou kol a piktogramové koridory byly také zahrnuty s menší vahou. Aby byly výsledky spravedlivé, body byly vyváženy celkovou rozlohou měst

CykloRank Česko byl inspirován estonským výzkumem Mihkela Lumiste, který porovnával cyklistickou infrastrukturu v evropských městech. Český žebříček byl vytvořen na základě jeho práce. Algoritmus byl upraven tak, aby lépe odrážel realitu v českých městech. Data pro výpočet CykloRanku pochází z mapy OpenStreetMap, která je podkladem pro mapu Městem na kole.

Žebříček bude každý rok aktualizován. Dlouhodobě se tak ukáže, jak se česká s podporou udržitelné mobility (ne)posouvají dopředu. Data z CykloRanku Česko také využívá spolek AutoMat jako součást hodnocení „Cykloměsta Do práce na kole”.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video