Školy jsou ve stávkové pohotovosti, čekají na výsledek jednání

Redakce 2023-11-21 09:00:28

Zaměstnanci lounských škol jsou připraveni stávkovat, pokud se vyjednávání o požadavcích školských odborů s MŠMT výrazně nezmění. Podporu mají ve zřizovateli i v radním a zástupci ředitele Gymnázia Václava Hlavatého Milanu Čermákovi.


Jednodenní stávku odbory ohlásily na příští pondělí 27. listopadu. Jejím cílem je zabránit snižování výdajů na školství, které by podle odborů ovlivnilo kvalitu vzdělávání. Z lounských školských zařízení jsou připraveni stávkovat všichni zaměstnanci ZŠ a MŠ Kpt. O. Jaroše, ZŠ Školní a ZŠ Přemyslovců. Zaměstnanci ZŠ J. A. Komenského, ZŠ Prokopa Holého nebo MŠ Kpt. Nálepky a MŠ Šafaříkova zatím vyčkávají na jednání mezi odbory a Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) v tomto týdnu. „Plně podporuji požadavky učitelů a škol zejména v tom, aby nedošlo ke snížení kvality výuky slučováním skupin například při výuce jazyků. Pokud se nepodaří vyjednat více peněz pro školství, bude to znamenat, že se například jazyk, informatika nebo odborné semináře, které se učily v dělených hodinách po 10, 12 žácích, budou učit v podstatně vyšším počtu žáků. To jde proti smyslu individualizace a kvality výuky,“ vysvětluje radní Čermák, který je současně pedagogem s letitou praxí.

Zaměstnanci škol zřizovaných městem Louny mají podporu města i proto, že stát plánuje přenášet další náklady na obce. „Platy školníků, uklízeček, hospodářek, účetních a dalších nepedagogických pracovníků chce stát přenést na obce. Město Louny by v takovém případě vynaložilo zhruba 40 milionů korun ročně,“ uvedl mluvčí úřadu Marcel Mihalik.

Zda se školy do stávky skutečně zapojí, záleží tedy na výsledcích vyjednávání s MŠMT. „Vedení škol, které by do stávky vstoupily, již komunikuje s rodiči žáků a informuje je při třídních schůzkách nebo přes jiné komunikační cesty. V době stávky totiž o děti nebude postaráno,“ doplňuje mluvčí radnice.

Situace se vyvíjí každým dnem a vyjednávání není ukončeno. „Věřím, že dojde ke kompromisu. Že zvítězí zdravý rozum a nebude ovlivněna kvalita výuky. Pokud ale nebudou požadavky splněny, jsem připraven i já se aktivně stávky účastnit,“ potvrdil Milan Čermák, který vyučuje matematiku a fyziku. Situaci podle něj vidí stejně i většina zaměstnanců lounského gymnázia nebo obchodní akademie.

Čeho se navrhované změny mají dotknout:

* Úvazky u učitelů se sníží (na základě úpravy PHmax), což znamená, že školy nebudou moci využívat kupříkladu systému dělených hodin při výuce jazyků, informatiky a odborných předmětů a v tom horším případě budou muset učitele propouštět.

* Financování platů nepedagogických pracovníků (školníci, uklízečky, ekonomové atd.) chce stát přenést na obce, které v tuto chvíli díky dalším úsporám budou muset přistoupit k optimalizaci a redukci těchto pozic. V případě Loun se jedná o částku téměř 40 milionů korun za rok.

* Způsob stanovení počtu asistentů pedagoga bude mít za následek snížení počtu asistentů pedagoga na většině lounských škol, a tím snížení možnosti kvalitního začlenění žáků s potřebou podpůrných opatření do běžné třídy.

* Snížení ostatních neinvestičních výdajů (tzv. ONIV), které jsou primárně určeny na pomůcky, na školní potřeby a učebnice, ale současně se jedná i o náhrady platu za dočasnou pracovní neschopnost.


Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video