Sdílené elektrokoloběžky v Žatci? Radní nabídku jejich provozu odmítli

Hedvika Mašková 2023-12-01 10:50:00

V posledních letech se v rámci řady měst rozmohl trend sdílených elektrokoloběžek, které fungují jako zábavný dopravní prostředek. Letos v létě vznikla jejich půjčovna také v Chomutově a zkušební prázdninový provoz vyzkoušeli i obyvatelé Jirkova. V Žatci se na boom dnešní doby příliš netváří. Firmě, která požádala město o souhlas s provozováním pronájmu elektrokoloběžek, sdělili radní negativní stanovisko.

Firma, která chtěla ve věci sdílených elektrokoloběžek s městem spolupracovat, požádala rovněž o pronájem odstavných ploch. Parkoviště elektrokoloběžek by si představovala na Kruhovém náměstí. Žádost nejmenované společnosti projednala dopravní komise, která radě města sdílené elektrokoloběžky nedoporučila. Návrh dle dopravní komise nebyl dostatečně propracovaný, nicméně nebyl to důvod jeho zamítnutí. Hlavním důvodem byla zejména bezpečnost chodců ve městě.

,,Se sdílenými elektrokoloběžkami mají v jiných městech problémy. Jejich řidiči nerespektují rychlostní limity, přechody pro chodce ani chodníky. Navíc ulice a uličky v Žatci, zejména v památkové zóně, nejsou k jízdě na elektrokoloběžkách uzpůsobeny. Hlavním důvodem, proč jsme nabídku v dopravní komisi neodsouhlasili, byla bezpečnost vůči chodcům,“ sdělil našim novinám předseda dopravní komise Miroslav Rusiňák a doplnil: ,,Chodci musí mít v památkové rezervaci přednost. K tomu se ovšem musí lidé vychovat a vyřešit velké téma, kterým je parkování.“

V několika velkých městech, kde se sdílené elektrokoloběžky začaly objevovat už před několika lety, se již uvažuje o jejich zákazu a v jiných se alespoň zpřísnila pravidla na jejich provozování. Palčivými problémy jsou zejména nesprávné odstavování, respektive ,,odhazování“, koloběžek bez jakéhokoli řádu a také rychlost, jakou se uživatelé po ulicích a nezřídka také po chodnících, kde vůbec nesmí jezdit, prohánějí. Rychlost těchto koloběžek se totiž pohybuje kolem dvaceti kilometrů za hodinu.

Nelze ovšem říci, že by za tímto dopravním prostředkem udělali v Žatci tlustou čáru.

 ,,Pokud bude předložen konstruktivní návrh, mohou být ještě v budoucnu sdílené elektrokoloběžky předmětem diskuzí. Je potřeba brát v potaz, že by byly elektrokoloběžky provozovány v památkové rezervaci a nyní navíc v UNESCO,“ dodal závěrem Miroslav Rusiňák. 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video