ZUŠ Žatec má nedostatek místa. Studie navrhuje rozšířit prostory do bývalé uhelné kotelny

2023-12-18 13:03:00

Učební kapacity Základní umělecké školy v Žatci jsou nedostatečné. Z tohoto důvodu vznikla studie, která navrhuje rozšíření výukových prostor do bývalé uhelné kotelny v bezprostřední blízkosti budovy školy ve Studentské ulici. Městu se ovšem nedaří najít zpracovatele dalšího stupně projektové přípravy. Rada města proto na svém posledním jednání schválila zahájení opětovného zadávacího řízení na zhotovitele projektové dokumentace.

,,Dlouhodobě nedostatečná kapacita výukových prostor ZUŠ Žatec vyvolávala potřebu jejich dalšího rozšíření. Požadavky investora, kterým je Město Žatec, se zejména týkaly rozšíření prostor pro dramatické a taneční obory. Uvažovalo se s adaptací různých budov v různých částech města. Uvolnění budovy bývalé uhelné kotelny nabídlo možnost situovat potřebné prostory vedle školy. S vazbou na nedaleké základní a středoškolské školní areály.” 

To vysvětluje autor studie rozšíření výukových prostor Základní umělecké školy v Žatci v bývalé uhelné kotelně ve Studentské ulici architekt Jiří Vaníček a dále ve studii popisuje: ,,Řešený objekt provozně souvisí se školní budovou (ZUŠ). Nebude s ní však stavebně propojen žádným spojovacím segmentem, protože charakter využití umožňuje samostatný provoz jak v případě výuky, tak i v době žákovských představení. Vnitřní prostory mohou být využívány i širší veřejností (rehabilitační cvičení, kurzy uměleckého tance, břišní tance, jóga, pilates, aerobic apod.) a tak samostatný vstup bude spíše provozním přínosem. Nové učební prostory v objektu bývalé kotelny budou se stávající budovou ZUŠ propojeny novým veřejným prostorem, jak již bylo zmíněno, vybaveným mobiliářem a veřejným osvětlením. Nově vzniklé designově řešené průchozí atrium nabídne možnost pobytu žáků a rodičů před zahájením výuky i po jejím skončení. Vstup do budovy ZUŠ je možno uvažovat i z klidové zóny jižní zahrady (odstranění kolize současného vstupu s rušnou Studentskou ulicí). Celková rekonstrukce objektu včetně nové nástavby respektuje původní charakter okolitého zastavěného území. Nedostává se tak do kolize s požadavky územního plánu města a nárazníkovou zónou památkově chráněných území města na Seznamu světového dědictví UNESCO."

Studie Jiří Vaníček: Město Žatec



Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video