Performeři školákům předvedli, že poezie rozhodně není nuda

Redakce 2024-01-02 08:43:00

Louny - Každoročně se začátkem listopadu desítky měst stávají místem, kde probíhá festival Den poezie. Koná se na počest narození Karla Hynka Máchy již od roku 1999. Navzdory názvu jde o čtrnáct dnů, které různé organizace věnují aktivitám přibližujícím svět poezie široké veřejnosti. A Městská knihovna Louny u toho nemohla chybět.


V rámci 25. ročníku festivalu Den poezie připravila lounská knihovna pro své náctileté návštěvníky mimořádné setkání s názvem Slam poetry vs. show! Pozvání přijali - Thea (Thea Sedmidubská), Dave (David Bolech) a Lef L´Leviatan (Jan Rosenthaler) - finalisté Mistrovství ČR ve slamu. Představením tohoto specifického uměleckého žánru knihovna dětem nabídla jinou - zajímavou cestu k poezii.

Během dvou pořadů tito performeři představili téměř dvě stovky návštěvníkům své autorské texty. Skvěle s nimi komunikovali, aktivně je zapojili do bodování jednotlivých vystoupení a hlavně předali spoustu pozitivní energie. Slam poetry je něco mezi divadlem a přednesem poezie. Důležitá je mimika, výraz, pohyb, rytmus i improvizace. Holky a kluci teď vědí, že jde o experimentální poezii, kdy se performeři zaměřují na to, co a jak nám sdělují. Někdy se do textů dostanou i vulgární slova, ale jak bylo řečeno - je to jen součástí vystoupení a projevení emocí.

A co říci závěrem? Atmosféra setkání byla skvělá a mladí návštěvníci odcházeli pobaveni a zaujati. Stanovený cíl byl naplněn - poezie se dostala mezi holky a kluky plnou měrou. 

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video