Co čeká obce na Žatecku v letošním roce? Jaké investiční akce chystají?

Hedvika Mašková 2024-01-05 13:14:00

Tyto otázky jsme položili starostkám a starostům obcí na Žatecku. Ukázalo se, že investičních akcí chystají několik.

Liběšice (starosta Petr Valenta)

V roce 2024 se bude rekonstruovat obec-ní úřad v Liběšicích. Dlouhé měsíce již do budovy zatéká a zdivo plesniví. V souvislosti s tím se dočká rekonstrukce i obřadní místnost, která je po desetiletí stále beze změny. Před obecním úřadem vznikne cca pět parkovacích míst pro pacienty našeho obvodního lékaře. Dalšími investičními akcemi jsou např. fasáda na obchodě v Klučku, vybudování garsoniéry v Liběšicích z bývalých nebytových prostor, dlažba pro komerční účely při hřišti v Klučku, stání pro popelnice v Líčkově a v Dobříčanech, nová vrata a zámková dlažba u sběrového dvora v Liběšicích, vyčištění a rekonstrukce rybníku v Dubčanech, zpevnění parkovací plochy před hřbitovem v Liběšicích. Nadále bude občanům poskytován po celý rok nevratný příspěvek na vybudování čistírny odpadních vod.

Zálužice (starostka Danuše Cilcová)

Naše obec Zálužice plánuje v příštím roce investovat do opravy místní komunikace v obci Rybňany. Tam je nutné položit nový povrch z asfaltu. V Zálužicích v budově obecního úřadu se v jedné místnosti vybuduje kuchyňka. Do všech obcí se pořídí odpočinková místa s lavičkami, odpadkovými koši, stojany na kola. Z kulturních akcí opět v září uspořádáme ve Stekníku ,,Dočesnou”. Pochopitelně se budeme snažit získat na některou z akcí dotace. Předpokládáme, že investice budou kolem 1,5 milionu korun.

Libočany (starosta Ivan Teuber)

Obec Libočany plánuje v roce 2024 například nákup a instalaci samonosných pojezdových vrat do areálu sběrného dvora, kde mají také své zázemí hasiči Libočany. Plánujeme dále opravy kulturního domu, kde nově vznikne středisko volného času pro občany (posilovna, tělocvična, klubovna, sál pro stolní tenis aj.), také nákup vybavení do kulturního domu ve výši 400 tisíc korun, na které obec získala dotaci. Výsledkem projektu bude položení vinylové podlahy sálu kulturního domu, dále na židle, stoly a vstupní dveře do sálu. Máme naplánovaný nákup hasičského vozidla CAS 30/8500/510 – S2R, na které obec získala celkově pět milionů dotaci a zbytek ve výši 4,739 milionů bude muset obec dofinancovat z vlastních zdrojů. Hasiči Libočany v současné době zajišťují požární ochranu pro 22 okolních obcí vozidly z roku 1966 a 1978, jejich obnova je více než potřebná.
Největší akcí, kterou obec dotahuje do zdárného konce je stavební povolení na obnovu komunikace v části ,,Židovská čtvrť”, kde nikdy nebyl asfaltový povrch, opravy obec vyjdou na cca 6,5 milionu korun a realizace by měla proběhnout začátkem roku 2024. V obnově komunikací bude obec pokračovat, v roce 2024 bude vypracován projekt na komunikace v centu obce, kde budou rozšířeny stávající komunikace a nově vzniknou parkovací místa.

Čeradice (starostka Klára Štěpánová)

Hlavním investičním cílem pro obec Čeradice je přestavba budovy bývalé školy, kde vzniknou obecní byty a dětská skupina. Z menších záměrů se jedná například o plánování zřízení dětského hřiště a místa pro setkávání obyvatel v obci Kličín.

Lipno (starosta Josef Bőhm)

Pro rok 2024 si Obec Lipno určila několik priorit. V první řadě chceme pokračovat v záměru vybudování předškolního zařízení, které bude v budoucnu součástí Základní školy v Lipenci. Takové zařízení u nás roky chybí a je skutečně do budoucna nezbytné. Jedná se o finančně velmi nákladnou záležitost, proto se budeme pokoušet o získání dotačních finančních prostředků, jako jsme to učinili už při pořízení projektové dokumentace. Budova lipenecké základní školy rovněž vyžaduje průběžné opravy a modernizaci. V roce 2024 by to měla být zejména modernizace tří odborných učeben, taktéž s pomocí vhodných dotačních titulů. V roce 2023 jsme vybudovali dvě nová dětská hřiště, v Lipně a v Lipenci. Herní prvky jsme slíbili rovněž našim občanům z Drahomyšle, a náš slib bychom v roce 2024 rádi splnili.
Velkou investicí je pro nás probíhající rekonstrukce budovy obecního úřadu v Lipně. Po vnějším zateplení a nové fasádě přijdou postupně na řadu vnitřní prostory včetně elektroinstalace. Dále budeme pokračovat v rekonstrukci veřejného o-světlení, tentokrát v Lipně. Uvedl jsem nyní především ty nákladnější investice, ale zbývá nám jich ještě několik menších.
A jak to obvykle bývá, zpravidla nás během roku překvapí něco nečekaného, co je nutné vyřešit rychle a co vyžaduje další nenadálé náklady. Někdy se poškodí starší technika na údržbu obce, jindy způsobí škody na majetku obce přívalové deště apod. Proto v rozpočtu obce na rok 2024 myslíme i na tyto situace.

Nové Sedlo (starosta Petr Sýkora)

Na rok 2024 máme naplánováno řadu akcí: dokončení rekonstrukce bývalé bednárny na víceúčelovou sportovní halu, celková rekonstrukce zakoupeného obytného domu kde chceme zřídit čtyři až pět malometrážních bytů, montáž ocelekolny která bude sloužit pro ukládání pytlů s tříděným odpadem i pro parkování techniky to vše v obci Nové Sedlo. Pokud se nám podaří zajistit dotaci tak provést kompletní fasádu na kostele sv. Bartoloměje v Žaboklikách, nové veřejné osvět-lení v obci Břežany a řadu menších akcí. To vše se snažíme provádět za pomocí věznice, která dám dodává pracovníky z řad odsouzených.

Tuchořice (starostka Vladislava Děrková)
Na rok 2024 máme naplánovanou výměnu oken v přízemí Základní školy v Tuchořicích a současně i v bytových do-mech ve vlastnictví obce, a to čp. 110 a 125 v Tuchořicích.
Na budově v Tuchořicích, která slouží jako ubytovna pro sezonní zemědělské pracovníky, bychom chtěli vyměnit stávající střešní krytinu za novou. Úplně největší investiční akcí v roce 2024 je stavební úprava místní komunikace 2c a část 3c v ulici u hřiště v Tuchořicích, kdy již proběhlo výběrové řízení na dodavatele stavebních prací.
Pokud nám bude přiznána dotace, o kterou jsme v loňském roce požádali, dojde ještě k restaurování kulturní památky – a to Morového sloupu se sochou Panny Marie.
V minulém roce jsme zadali zpracování projektové dokumentace na chodník v obci Nečemice a ve všech třech našich obcích (Tuchořice, Třeskonice, Nečemice) došlo k rekonstrukci veřejného osvětlení.       

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video