Žatec si v kvalitě života nepolepšil

Hedvika Mašková 2024-01-08 13:32:00

Pátí od konce. To je bilance Žatce v projektu Obce v datech, který porovnává kvalitu života v 206 obcích v České republice. Kvalita života je měřena pomocí indexů, které mají vliv na spokojený a šťastný život člověka. Indexy se rozdělují do tří základních oblastí - zdraví a životní prostředí, materiální zabezpečení a vzdělání, vztahy a služby. Žatec se v loňském roce umístil na 202. místě. V Ústeckém kraji na místě patnáctém. Index kvality z celkových deseti má Žatec 0,9.

Nejhorší známkou je hodnocena hlavní kategorie materiální zabezpečení a vzdělání, která má pouze 1,6. Zbylé dvě hlavní kategorie mají index 2,2 a 2,1.

Z dílčích indexů si Žatec vedl vůbec nejlépe v indexu dojezdu do nemocnice. Špatně si nestojí ani v indexu silniční sítě (obsah území, kam je možné dojet za půl hodiny autem od radnice obce). V tomto případě zaujímáme pátou příčku v kraji a 35. v republice. Dle průzkumu není v Žatci ani příliš drahé bydlení.

Nejhoršími indexy našeho města jsou index dopravní nehodovosti, index znečišťovatelů, index průměrné délky života, index nezaměstnanosti a index kin.

Za městem Žatec na žebříčku skončily Most, Vítkov, Orlová a Karviná. Podbořany jsou o tři příčky před námi, Louny dokonce o třináct příček.     

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video