Kdo může za přeplněné kontejnery? Občané nebo město?

Hedvika Mašková 2024-01-17 13:18:00

Vyvážení kontejnerů, nepořádek v ulicích. To bylo velké téma během vánočních svátků v Žatci. Lidé měli volno, byli doma a vzhledem ke svátečním dnům produkovali i více odpadu. Do toho celou republiku sužoval silný vítr, který přeplněným popelnicím moc nepřilepšoval. Odpadky, zejména na sídlištích, se válely všude. Na sociálních sítích proběhla velká diskuze, kdo za to může? Město, které by prý mělo zajistit včasnější vývozy nebo občané, kterým je jedno, že pytle s odpadem vyhodí i vedle popelnic? Dalším problémem se ukázalo také třídění a parkování na sídlištích.

,,Na vánoční čas byly zajištěny mimořádné svozy separovaného odpadu, jejichž cílem bylo udržet v ulicích co největší pořádek o sváteční období - 2x navíc papír a 1x navíc plast. K tomu samozřejmě fungovaly standardní svozy. O speciálních svozech komunálního odpadu se neuvažovalo. Například sídliště jsou sváženy převážně dvakrát týdně,“ sdělila nám Lucie Vladařová z odboru místního hospodářství a majetku.

Pokud by lidé více třídili, bylo by určitě méně komunálního odpadu. Každý z nás byl nepochybně nejednou svědkem toho, že i v černých kontejnerech byly napěchovány papírové krabice nebo plastové obaly. Za přeplněnost kontejnerů může také nesprávné parkování na sídlištích, které je následně příčinou toho, že popeláři se s technikou k popelnicím nemohou dostat.

,,Toto je velmi častý problém. Nejčastěji je to v ulici Růžová, kde snad již není možné dát více žlutých čar. Svozová firma Marius Pedersen, která vyváží kontejnery 1100 litrů a menší, se vždy snaží tento svoz uskutečnit i několikrát po sobě,“ vysvětlila Lucie Vladařová a dodala: ,,Pokud se jedná o svoz podzemních a polopodzemních kontejnerů - pokud se nepovede svoz v určený den, následuje vývoz až v dalším týdnu. Pro výsyp těchto kontejnerů je potřeba dostatek místa k upevnění vozu, protože se používá ,,ruka“ k nadzvednutí vaků. Tento vůz je pouze jeden a nesváží jen Žatec a jeho místní části. Další možností je přivolat strážníky městské policie, kteří mohou udělit pokutu. Auta se odtahovat nenechávají.“

Řetězovou reakcí od občanů je pak volání po více parkovacích místech. Pokud by jich bylo na sídlištích více, oni by pak neparkovali tam, kde se nemá. Konkrétně na sídlišti Jih by se mělo v ulici Stavbařů vybudovat 89 nových parkovacích stání. V případě Podměstí má město záměr vystavět 69 parkovacích míst pod Nákladní ulicí vedle skateparku.

Na fotografii: Takový prostor měl popelářský vůz v ulici Růžová během mimořádného vánočního svozu. Foto: Město Žatec

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video