Porodnice v Chomutově bude mít brzy porodní gauč

Redakce 2024-01-30 09:25:56

Chomutov - Umožnit ženám rodit pohodlně v jakékoliv poloze. Rodičkám by to měla umožnit novina, porodní gauč.

Jako první v kraji má tuto vymoženost litoměřická porodnice, která patří stejně jako ta chomutovská pod Krajskou zdravotní. Do Chomutova by měla novinka dorazit někdy během února.

Největší předností porodního gauče je jeho variabilita a umožnění porodu v téměř jakékoliv poloze, kterou si rodička zvolí a cítí se v ní dobře. Tuto polohu může také volně v průběhu porodu měnit. Nespornou výhodou je možnost přímého zapojení doprovodu – tatínka – do celého porodního děje. Ten může svoji ženu držet v náručí, být jí oporou při zapření se s každou kontrakcí a po samotném porodu trávit společné nerušené chvíle ve třech při tzv. bondingu. Rodit na gauči ale není podmínkou. „Jsou i ženy, které v závěru porodu preferují klasické porodní lůžko, kdy se mohou lépe zapřít. To, že žena neporodí na gauči, není známka žádného selhání. Naopak má možnost volby té nejlepší polohy, která jí vyhovuje, a to je hlavní poslání gauče,“ vysvětluje zástupce primářky oddělení a vedoucí porodního sálu Centra porodní asistence v Litoměřicích Petr Holba. „Chtěli jsme nabídnout maminkám možnost porodit i jinak než na klasickém porodním lůžku. Proto jsme získali díky Nadačnímu fondu Propolis 33 porodní gauč, s pořizovacími náklady téměř 170 tisíc korun, který je prvním v Ústeckém kraji. V Česku je novinkou, ale například ve Velké Británii s využitím porodního gauče rodí 10 % žen,“ pokračuje Petr Holba.

Porodní gauč má litoměřická porodnice od 20. prosince. Dosud na něm porodilo 38 žen a o jeho využití je mezi ženami obrovský zájem. Porodnice proto plánuje pořídit novinku i do dalších pokojů. Rodit na porodním gauči budou mít brzy maminky i v chomutovské porodnici, kam v těchto dnech míří další porodní gauč v rámci nemocnic Krajské zdravotní. Porodní gauč ale není jedinou novinkou porodnic Ústeckého kraje. Krajská zdravotní, která sdružuje sedm nemocnic v celém Ústeckém kraji, má pro letošní rok připraveno pro budoucí maminky spoustu novinek.

„Postupně rekonstruujeme gynekologicko-porodnická oddělení v našich nemocnicích, aby odpovídaly nadstandardní péči a komfortu 21. století. Jako první letos na jaře dokončíme modernizaci gynekologického oddělení s porodnicí v Teplicích a následně provedeme generální rekonstrukci stejného pracoviště v Litoměřicích,“ uvedl Leoš Vysoudil z Krajské zdravotní.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video