Zoopark navštívilo nejvíc lidí v historii, táhly medúzy a mláďata

Redakce 2024-02-04 07:38:00

Chomutov - Rok 2023 byl pro chomutovský zoopark mimořádně vydařený. Na konto si připsal nejen několik jedinečných chovatelských úspěchů, ale padl také rekord v návštěvnosti, která se vyšplhala až těsně k hranici 290 tisíc.

Přesně spočítáno prošlo během loňského roku branami zooparku 289 123 návštěvníků, což je skutečně nejvíc v historii. Dosavadní rekord byl zapsán u roku 2015, tehdy se počítadlo zastavilo na čísle 259 252.

Zpráva potěšila především vedení zooparku. „Mám z toho ohromnou radost. Pro mne je to ten nejpříjemnější důkaz, že se nám daří zoopark rozvíjet správným směrem a návštěvníci to vnímají stejně a rádi se k nám vrací,“ okomentovala potěšeně výsledek ředitelka zooparku Věra Fryčová. Jak doplnila, návštěvnický rekord vnímá jako úspěch všech zaměstnanců zooparku, kteří se starají o rozvoj i provoz areálu. „Stejně tak má na tomto výjimečném výsledku zásluhu i vedení města, které nás z pozice zřizovatele dlouhodobě podporuje nejen v rámci provozu, ale i investic,“ dodala. Hlavním návštěvnickým trhákem byl zcela určitě nový pavilon s medúzami, který zoopark otevřel na začátku roku. V osmi akváriích představil skoro dvě stovky medúz různých druhů, unikátní expozici v celé republice. A to si lidé nenechali ujít. Dobře je to patrné z vývoje návštěvnosti v lednu a únoru, které bývají zpravidla slabší. Díky medúzáriu byla v těchto měsících návštěvnost oproti předchozímu roku dvojnásobná.

Jak však podotýká ředitelka zooparku Věra Fryčová, za vysokou návštěvností nestojí jediná novinka. „Velký podíl na tom mají také chovatelské úspěchy, například historicky první odchov plameňáků růžových či narození další pandy červené. Lidé byli na mláďata hodně zvědaví,“ připomíná. Každoročním tahákem jsou také velké akce pro veřejnost, jako Den Země, Den zvířat či Pohádkové safari, letos navíc zoopark pořádal čtyřicáté narozeniny tuleně Kaška.

Co je potěšující – celoročního trendu vysoké návštěvnosti si všimli i odborníci, kteří tyto statistiky sledují dlouhodobě a v celorepublikovém měřítku. „Na počátku roku je zcela evidentní nárůst díky medúzám, ale velmi pěkně se držel opravdu po celou sezonu, což v žádné jiné české zoologické zahradě nebylo,“ potvrzuje RNDr. Lukáš Nekolný z Centra výzkumu geografie volného času na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video